Boende | Tema boende

Ta chansen att bo tillsammans!

Får du chansen att flytta in i ett kollektivboende – ta den! Det råder Kerstin Kärnekull, 77, som tycker det behövs långt fler boendevarianter även för seniorer.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-04-21

I vårt grannland Danmark satsas brett på bogemenskaper i flerfamiljshus. Där finns bland annat en utvecklingsfond som stöttar bostadsförvaltare och byggföretag att utveckla nya arbetssätt och samarbete med dem som ska flytta in.

Känner knappt till det

– I Danmark vet man att många vill ha den här typen av boenden. I Sverige vet de flesta inte ens att det finns, säger Kerstin Kärnekull.

Att det även här bör satsas mer på stöd för människor som vill bo ihop är en bergfast övertygelse för Kerstin, som hela livet jobbat för lösningar där man går samman och tar ansvar.

– Att lyckas med det är svårt och kräver tålamod. Det har inte blivit lättare. Det behövs framför allt fler kommuner, bostadsföretag och bostadsbyggare som är intresserade och vill lära sig något nytt.

För andra halvan av livet

Till oss alla riktas rådet att börja fundera över hur vi vill bo i god tid, helst innan vi blir seniorer. Om du vill byta gör det medan du orkar flytta. Färdknäppen, där Kerstin Kärnekull bor, är inget äldreboende utan ”ett kollektivhus för andra halvan av livet”.

– Vi är flera olika generationer, även om barnfamiljer inte bor här. Vi är 55-och 95-åringar som bor och äter tillsammans.

Privat och gemensamt

Ålder blir inte så viktigt, det är människor man ser. För henne är kollektivhus ett boende med privata bostäder men där man har gemensamma lokaler och samarbetar, inte minst för att kunna äta tillsammans. Färdknäppen erbjuder mat 4-5 dagar i veckan till den som vill och Kerstin lagar mat eller diskar tre dagar var sjätte vecka.

LITTERATUR

De byggde gemenskap. Erfarenheter från tio bygg- och bogemenskaper i Sverige av Helena Westholm, arkitekt, som bland annat arbetat med Undersamma- tak. Ges ut av CBA, Centrum för Bostadens Arkitektur, Chalmers, februari 2020.

Gemenskap och samarbete i kollektivhus och bogemenskap av Elsa Grip, m fl. Migra 2019

Äldre – men fortsatt aktuellt:
Bygga seniorboende tillsammans utgiven av Svensk Byggtjänst, av Kerstin Kärnekull och Ingela Blomberg. Handbok för seniorer som vill bygga tillsammans, med 14 exempel på vad startargrupper lyckats med. 2014.

LITEN ORDLISTA

Bogemenskap: främst ett sätt att bo, en grupp bostäder med gemensamma lokaler som används tillsammans.

Byggemenskap: grupp som går samman för att få till stånd bostadsbygge, blir sin egen byggherre.

Kollektivhus: boende där man gör och har saker tillsammans, med särskild betoning på att kunna äta ihop.

KÄLLA KERSTIN KÄRNEKULL

Dölj faktaruta

Krävs att man engagerar sig

Själv ser hon inga nackdelar. Men det går för långsamt att skapa fler.

– Folk är rädda för att man måste engagera sig. Visst finns det möten du bör gå på, och arbetsuppgifter du får ta på dig. Men det är så vi lär känna varandra. Visst grälar vi ibland, men inte värre än på en arbetsplats och det behövs, för då händer saker, intygar hon.

Ta chansen!

Den som vill bo med andra måste acceptera att allt inte blir som du själv vill. Första året i ny bogemenskap blir nog alltid litet stökigt, tänker Kerstin. Men till dig som känner dig nyfiken är rådet entydigt:

– Sätt igång och prata med andra och var beredd på att det tar lite tid. Det krävs att man engagerar sig, men om du får chansen, ta den, för det finns så få!

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2020-04-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas