Ekonomi & juridik

Kvinnors pensioner minskar

Kvinnornas pensioner fortsätter att minska. Förra året föll pensionerna med drygt fem procentenheter, enligt en ny rapport från Folksam som följt pensioner för årkullarna 1938-1943.

Publicerad 2011-05-31

Nu har fallet upphört, och för årskullen 1943 har pensionen ökat med knappt en procentenhet. Men uppgången är troligen tillfällig och för kvinnorna ser pensionsprognosen fortsatt dyster ut.

Eftersom livslängden stiger snabbare än förväntat, samtdigt som pensionsåldern ligger kvar, så är det troligt att den allmänna pensionen kommer att fortsätta sjunka.

– Sämst är det för kvinnorna. I kronor räknat är det bara kvinnorna i Stockholm som kan jämföra sig med männen. De har nämligen högre pension än de gotländska männen. I alla andra län har kvinnorna lägre pension än männen oavsett vilket län vi jämför med, säger Håkan Svärdman, välfärdsanalytiker Folksam.

Samtidigt som den allmänna pensionen minskar så ökar tjänstepensionen. Den totala pensionsnivån har dock sjunkit. Och många, framför allt låginkomsttagare, saknar tjänstepension.

Rapporten Vad blev det för pension 2011? kartläggs alla årskullar födda mellan 1938 och 1943. Undersökningen omfattar 410 713 personer.

Här kan du ladda ner mer information och uppgifter från Folksams undersökning:

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas