Våga starta eget
Jobba

Våga starta eget

60 år fyllda – men inte redo att dra dig tillbaka till seniorlivet? Gör som allt fler pensionärer: starta eget företag. Vinsterna är många, och riskerna få.

Publicerad 2011-10-12

Det är få nackdelar med att dra igång ett företag som pensionär. Det må vara att man inte orkar hålla riktigt samma tempo som tidigare, men ofta kan man själv bestämma hur mycket energi man vill lägga ned. Fördelarna är däremot många. Förutom det ekonomiska tillskottet får du möjlighet att hålla igång ett större socialt nätverk, du känner dig behövd och håller dig rentav ung en längre tid.
Idag drivs så många som 15 procent av Sveriges företag av pensionärer. Mellan januari och oktober 2010 registrerades 3,5 procent av alla nya enskilda firmor av personer som var 65 år eller äldre. Det är också inom denna grupp som nyföretagandet ökar mest, enligt statistik från Bolagsverket, sammanställd av Visma.

Ta fram en affärsplan
Hur går man då till väga? Det man bör lägga mest omsorg på vid starten, är att ta fram en god affärsplan. Att ha en idé. Vad är du bra på? Vad vill du sälja? Har du 45 års arbetslivserfarenhet, som nyutexaminerade bara kan drömma om? Besitter du speciell expertis inom något område, kanske en tidigare hobby, som nu kan omvandlas till en affärsidé? Eller har du kommit på en lösning på något som tidigare har fungerat dåligt?
När du formulerar din idé kan det vara läge att ta hjälp av någon av de instanser som gärna guidar dig genom nystarten. Webbplatsen www.verksamt.se, ett samarbete mellan Skatte-, Bolags- och Tillväxtverket är en bra startpunkt.

Nästa viktiga steg handlar om marknadsföring. Utan tillräckligt med kunder går de flesta företag trögt. Fundera över om du helst vill sitta hemma vid köksbordet och ha mejl- och telefonkontakt med dina kunder, om du vill du vara ute bland folk och sälja din produkt, om du ska föra in annonser i tidningen eller skicka ut reklamfoldrar till potentiella kunder. Hur mycket pengar vill och kan du lägga på marknadsföringen?
Beroende på vilken typ av företag du startar, är finansieringen nästa stora kapitel att ta hänsyn till. Säljer du ren kunskap, eller om du utför exempelvis trädgårdsarbete eller konsultverksamhet, kanske du inte behöver något större startkapital.

Banklån eller riskkapital?
Har du däremot omkostnader för materialinköp eller ska köpa loss en butik eller annan verksamhet, kan du vilja ansöka om lån. Parallellt med de vanliga bankerna, kan det vara läge att kontakta en mer risktagande intressent som går in och stöttar nyföretagaridéer med såväl rådgivning som finansiering. Här finns Almi Företagspartner, vars vd heter Sara Wallin.
– Vi har ett nära samarbete med de vanliga bankerna. De har lägre ränta, medan vi kompletterar och kan ta en lite högre risk, eller kanske snarare kan minska den personliga risken för kunden. Är det en innovativ idé, har vi särskilda innovationsrådgivare, som kan se om idén är kommersiellt gångbar och om det är läge att skydda idén. För det kan man få ett bidrag på upp till 30 000 kronor.

Att det skulle vara svårare att få lån som pensionär vill Sara Wallin inte tro. Visst är återbetalningsförmågan viktig, men även om man som pensionär kanske inte räknar med att vara verksam i lika många år som en 30-åring, kan man ha hunnit jobba ihop en bättre personlig säkerhet.
– På så sätt är det kanske till och med lättare att få lån, säger Sara Wallin. Jag tycker att det är fantastiskt kul att så många pensionärer startar eget. Många har samlat erfarenhet hela livet, eller haft en dröm som de nu har chans att förverkliga.
– Nu har man sin pension och har inte lika mycket att förlora. Jag tycker rentav att det borde vara fler som startar eget som pensionär. Det är framtidens melodi!

Kristin Helgeson Svenske

Starta eget-tips

Namn
Ett företag kan drivas bara genom ett organisationsnummer, men vill du marknadsföra dig ordentligt registreras ett firmanamn lämpligen vid Bolagsverket.

Bokföring
Egenföretagare måste föra kassabok över företagets inkomster och utgifter.
Du kan skaffa dig en revisor som tar hand om deklarationen för ett par tusenlappar om året – men det är fortfarande du som är ansvarig för att det blir rätt.

Företagsskatt
F-skattesedel ansöker du om hos Skatteverket, via blanketten Skatte- och avgiftsanmälan. Sedan betalar du in en preliminär skattesumma varje månad.
Skattesatsen för pensionärer är mycket fördelaktig: Är du född 1938, betalar du ingen egenavgift, bara ålderspensionsavgift. Är du född 1937 eller tidigare, betalar du varken arbetsgivaravgift eller löneskatt. I de flesta fall blir skatten bara mellan 10 och 15 procent.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas