Nyheter

Här dissar ministern äldre företagare

Näringsminister Mikael Damberg (S) har stött på massiv kritik för sitt fördomsfulla uttalande om äldre företagare i Driva Eget.

Publicerad 2015-03-18

Det är i en intervju med Näringsminister och Innovationsminister Mikael Damberg om vad han gör för småföretagare som han kommer in på frågan om export och mellanstora företag med äldre ägare.

”Samtidigt ger han en rejäl råsop mot äldre företagare och förstärker fördomar om att äldre har dålig utbildning och inte kan språk”, skriver Driva egets reporter, tillika chefredaktör Camilla Björkman följt av ministerns citat:

”Mycket av den här diskussionen blir ganska defensiv. Den handlar om att rädda gamla jobb. Men jag tror att det är precis tvärtom. Flera av de här företagen som är medelstora, som har äldre ägare, är lite rädda för att gå på export därför att de inte kan språket så bra. De kanske inte har så bra utbildning så de vågar inte riktigt ta in en högskoleutbildad mer i personalstyrkan. Så att få in en yngre generation som är hungrig och vill ut på nya marknader kan innebära jättemycket.”

Inte oväntat har uttalandet väckt rabalder. ”Vi menar att näringsministern har fel – äldre företagare bör uppskattas för allt jobb de lägger ner, inte utsättas för negativa attityder” skriver till exempel SPF Seniorerna på sin Facebooksida.

Här kan du läsa hela intervjun med Mikael Damberg i Driva eget: ”Damberg: Företagare måste ut på exportmarknaden.”

Den negativa publiciteten kring uttalandet fick till och med ministerns pressekreterare att försöka förmå Driva eget att ändra sin rubrik till det utdrag av intervjun man först publicerade på hemsidan. Läs vad Camilla Björkman skriver kring det här:

 

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas