Att tänka på inför resan
Foto: Colourbox
Ekonomi & juridik | Ekonomiexperten

Att tänka på inför resan

På väg utomlands? Seniorens expert Ylva Yngveson tipsar om allt från avbeställningsskydd till kontanter.

Ylva Yngveson
Publicerad 2018-07-17

För några veckor sedan fick jag möjlighet att upptäcka ett fint hörn av Europa, Südburgenland i Österrike. Idylliskt vackert med klargula rapsfält och storkar som byggde på sina bon. Vi fick bland annat möjlighet att besöka öppna vingårdar under deras vinfest.
Ett litet problem dök dock upp som kändes avlägset för oss som bor i ett smidigt fungerande land. Betalkort var nämligen inte särskilt gångbara. För att betala på många hotell, restauranger och till vinproducenterna gällde det att ha kontanter. Och dessutom prickade vi in en höjdpunkt i kronans låga värdering. I jämförelse med förra sommaren hade euron stigit med någon krona, vilket gjorde att en semester i Europa nu kunde bli runt tio procent dyrare än vad vi svenskar varit vana vid under en längre tid.

Uttag i automat ger en mer fördelaktig kurs.

Du som har planerat en utlandssemester nu, vad finns att tänka på kring valutor, försäkringar och betalsätt?
Ha gärna med en mindre summa i kontanter till de länder du ska besöka. Udda valutor finns på valutaväxlingskontoren. Men växlingen sker till en högre kurs än vid kortköp och oftast med en fast avgift.
Uttag i automat ger en mer fördelaktig kurs. Finns på flygplatsen och troligen på orten dit du kommer.
Bankkort är bäst för kontantuttag. För betalkort kan det tillkomma en extra avgift. På kontantuttag utanför EU brukar en avgift tillkomma även för bankkort. Dessutom finns normalt ett valutaväxlingspåslag i procent. Undersök villkoren på din banks hemsida eller jämför korten på www.konsumenternas.se.

Ha fler än ett kort med dig om något skulle sluta fungera och använd gärna en spärrtjänst för att lätt anmäla stulet eller förlorat kort. Tänk på att det ställs krav på att ha haft kortet under uppsikt för att ersättning ska kunna lämnas för obehöriga uttag. Kortet kan inte ligga i bakfickan, på hatthyllan eller i ryggsäcken. Överhuvudtaget gäller vid stöld att polisanmälan ska göras på plats.
Om ditt kort är spärrat för köp utomlands, kan du ändra på det inför utlandsresan. När du sedan ska betala med kortet kan expediten fråga om du vill betala i svenska kronor. Gör inte det, betala istället i landets valuta. Butikerna växlar inte gratis.

Teckna extra reseskydd till hemförsäkringen för att täcka in fler situationer.

Så var det detta med avbeställningsskydd, avbrottsförsäkring och andra skydd. Bank- och betalkortens försäkring kan ha avbeställningsskydd om du med det betalar mer än hälften för en resa eller hotell via arrangör eller återförsäljare. Kan gälla också om du betalar på Internetbanken.
Förutom detta kan andra ersättningar vara möjliga, även genom hemförsäkringen. Det kan vara för till exempel försenad resa eller bagage. En hemförsäkring ersätter kostnader för akut sjukvård och sjuktransporter. Sjukintyg från läkare krävs för att kunna få eventuell ersättning för utlägg och förstörda dagar.

Teckna extra reseskydd till hemförsäkringen för att täcka in fler situationer. Speciellt om du ofta är ute och reser. Försäkringarna skiljer sig åt så kontrollera villkoren på www.konsumenternas.se
Glöm inte att ta med dig hemförsäkringens utlandsresekort där telefonnummer till SOS International också finns. Och undersök att giltighetstiden för EU-kortet från Försäkringskassan inte gått ut.
Problemet med att Visa- och Mastercard-korten inte fungerar överallt har jag också stött på i Tyskland och Danmark. På en restaurang i Nykøping blev vi uppmanade att gå över gatan till bankomaten och ta ut kontanter. Det kändes märkligt.

Däremot är det befriande med de nya reglerna för telefoni och surfande inom EU. Nu betalar vi samma pris där som när vi ringer och surfar på telefonen här hemma.
Det här var ett axplock av vad du som resenär bör ha koll på. Ta gärna reda på mer detaljer om landet du ska besöka och vad du ska tänka på. Och tyvärr har ett nytt problem dykt upp för utlandsresenären. Väntetiden på att få förnyat pass kan vara lång. Vi kanske inte är så där väldigt smidigt fungerande i alla hänseenden trots allt.

Ylva Yngveson
Publicerad 2018-07-17

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas