Bättre att vara gift än sambo?
Foto Colourbox
Ekonomi & juridik | Juristen

Bättre att vara gift än sambo?

Publicerad 2014-03-25

Fråga: Vi är ett sambopar och båda pensionärer som tänker upprätta ett samboavtal. Om en av oss avlider är det vår avsikt att den kvarvarande ska få ett så drägligt liv som möjligt. Vi har båda barn från våra föregående äktenskap men inga gemensamma barn. Vi äger gemensamt vår bostadsrättslägenhet och delar lån på denna.
Kan vi inskriva i samboavtalet att den överlevande ärver 50 procent av den avlidnes alla tillgångar och lån, det vill säga som om vi vore gifta? Kan vi i avtalet undanta angivna delar av lösöret samt vår respektive bil? Kan vi ge den överlevande tid att sälja lägenheten tills själva arvet utdelas till den avlidnes barn?
Finns det annat vi bör tänka på? Vad vinner vi på att gifta oss?
Veteraner

Svar: Ni kan i testamente förordna att den efterlevande ska ärva 50 procent av er kvarlåtenskap. Den andra hälften har barnen rätt till (laglotten). Ni kan undanta viss egendom.
Har ni tänkt att den efterlevande ska ärva med full äganderätt eller med fri förfoganderätt?
Naturligtvis kan man i testamentet framföra önskemål, men bröstarvingarna har rätt att få ut sitt arv när boutredningen är avslutad.
Eftersom jag inte känner till er situation kan jag inte uttala mig om det är bättre att ni gifter er. Jag tycker att ni ska se över era försäkringar eftersom det i vissa av dem kan ha betydelse om man är gift eller sambo.

Birgitta W Sabelström

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas