Hälsa

Hur slipper jag blåsor på tungan?

Publicerad 2008-10-20

FRÅGA: Jag är en 76-årig pensionär med ett för mig stort problem.
Jag har sedan i våras haft, som min husläkare säger, virusblåsor på tungan. Det svider och gör så ont att jag har svårt att äta.
Nu undrar jag: Finns det ingenting som lindrar? Enligt min läkare finns ingenting.

Maud

SVAR:Blåsor i munnen är ett vanligt lidande, som kan uppstå av flera orsaker (virus, svamp, bakterieinfektion). Afte (en ganska smärtsam variant) ser ut som runda, vita eller vitgula små gropar med blåsor i slemhinnan på tungans kanter eller på kindernas insidor. De är mycket ömma och gör rejält ont vid tandborstning eller när man äter och dricker. Blåsorna växer sakta och blir till smärtsamma sår, som gör mycket ont. I vanliga fall varar tillståndet 7 till 10 dagar, men blåsorna kan också finnas där längre tid.
Orsaken till lidandet är okänt, men försvagat immunförsvar, stress och hormonella förändringar, liksom födoämnesallergier kan ha ett samband med åkomman. Botemedel mot afte saknas, men det finns lindrande medel, från receptbelagt läkemedel till munvatten och munhålepasta.
Men det finns hjälp! På apoteket finns Aftamed Gel som i flertalet fall ger god smärtlindring. Gelen lägger sig som en skyddande hinna över såret eller blåsan. Om tandborstningen är mycket smärtsam kan Zendium munskölj vara ett alternativ till tandborstning, till dess såren läkt. Bakterietillväxten hämmas av sköljvätskan, vilket också minskar risken för karies och motverkar dålig andedräkt.
Om dina besvär inte lindras, återkommer eller försvåras, ska du söka adekvat hjälp och vård vid öron-näsa-hals-avdelningen på ditt lasarett.

Barbro Beck-Friis

Professor i geriatrik, tidigare överläkare vid Motala lasarett.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas