Hälsa

Kan jag ta Ginko biloba?

Publicerad 2008-04-03

Fråga Enligt ett produktblad från Boeringer-Ingelheim, som hänvisar till en artikel i The Lancet (nov 7/92), verkar deras produkt Gink-Yo ”genom att blodkärlen vidgas och blodet blir mindre trögflytande …” Längre ner står ”Personer som står på andra läkemedel kan med andra ord ta Gink-Yo samtidigt.” Kan jag alltså fortsätta med Gink-Yo samtidigt med en tablett Trombyl 75 mg dagligen som jag ordinerades av läkare efter en ”liten propp” för två år sedan. Jag ställde samma fråga som ovan till läkaren, men han sade sig inte känna till Ginko biloba.

Elis Lorens, 81 år

Svar Ginko biloba är ett registrerat naturläkemedel, som anses förbättra cirkulationen och som innehåller kraftiga antioxidanter, som skyddar kroppens celler mot skador.
Trombyl är ett läkemedel som används i förebyggande syfte för att förhindra att det bildas blodproppar i till exempel hjärta eller hjärna. Det verksamma ämnet är acetylsalicylsyra, som förhindrar att blodplättarna (trombocyterna) klumpar ihop sig till blodproppar. Det verkar ”blodförtunnande” och kan ge viss ökad blödningstendens.
Även Ginko biloba gör blodet mer lättflytande och anses öka blödningsbenägenheten. Den bör därför inte kombineras med annat ”blodförtunnande” läkemedel.

Barbro Beck-Friis

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas