Hälsa

Nattliga vadkramper

Publicerad 2008-07-08

FRÅGA:För 18 år sedan drabbades jag av diabetes typ 2, som ligger väl balanserad. I samband härmed ordinerades jag blodtrycks- och blodfettsmediciner.
På sistone har jag av och till haft mycket obehagliga nattliga ben- och vadkramper – ibland bara i det ena benet men nu allt oftare i bägge benen. Det gör mycket ont, men min läkare har inte kunnat hitta några bristtillstånd eller kunnat hjälpa mig med några mediciner. Det enda som hjälper är att komma upp och stå och gå, och hoppas på att det inte komma igen så fort jag lägger mig igen. Situationen känns hopplös, och jag är beredd att pröva allt för att få hjälp.

”77-årig man som hoppas på svar”
SVAR:Nattliga vadkramper är ett mycket vanligt fenomen, där vi inte alltid vet vad som är orsaken, men många metoder har prövats genom åren. Vi vet, att det är vanligare vid till exempel diabetes, graviditet, rökning, dålig blodcirkulation och åderbråck i benen, och som biverkan till viss blodtrycksmedicinering.
Du bör alltså gå igenom din medicinlista tillsammans med din läkare för att utesluta läkemedelssamband.
En behandling som jag varmt vill rekommendera är akupunktur. Det är en accepterad behandlingsform vid smärta och störd blodcirkulation. Det brukar räcka med en till tre behandlingar, under 20 minuter vardera för att få smärt- och krampfrihet, som sedan kan vara från veckor till flera månader.

Barbro Beck-Friis

Professor i geriatrik, tidigare överläkare vid Motala lasarett.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas