Hälsa

Har cancern spridit sig?

Publicerad 2008-07-08

Fråga Jag är opererad för bröstcancer. Man har avlägsnat en så kallad ”tårtbit” av bröstkörteln. Tyvärr blev endast halva bröstet strålbehandlat. Den brösthalvan där tumören hade avlägsnats blev ej strålbehandlad, endast det kirurgiska snittet. Jag har kämpat i två års tid för att få operera bort bröstet eller få cellgiftbehandling men förgäves, ingen behandlig har givits mig. Läkarna håller ihop och skyddar den felbehandlande läkaren. Jag har flyttat till en annan kommun och är nu opererad sedan några månader tillbaka.

I axillen på den opererade sidan känner jag en förstorad knuta, förmodligen en förstorad lymfknuta. Min önskan är att få en opartisk bedömning av ett cellprov, taget på knutan i armhålan. Har bröstcancern spridit sig till armhålan? Oron infinner sig. Vart kan jag vända mig för att få hjälp med min begäran?

Orolig Patient

Svar Du har nu känt en förstorad knuta i armhålan på den sida där din ursprungliga bröstcancer sektoropererades. Du frågar om bröstcancern spridit sig till armhålan.
Enda sättet att få klara besked är att undersöka knutan, varför du snarast bör uppsöka närmaste kirurgklinik för operativ åtgärd och cellanalys. Vänta inte med detta!

Om man som patient misstänker felbehandling eller att behandlande läkare åsidosatt sina skyldigheter, kan man alltid vända sig till Hälso- och Sjukvårdens Ansvarsnämnd, för förnyad bedömning. Adressen är: Box 3539, 10369 Stockholm, eller besöksadress Teknologgatan 8 C, Stockholm. Du kan också ringa 08-786 99 00. Din anmälan tas alltid upp för förutsättningslös bedömning.

Barbro Beck-Friis

Professor i geriatrik, tidigare överläkare vid Motala lasarett.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas