Hälsa

Myrkrypningar i benen

Publicerad 2008-04-03

FRÅGA: Jag är en man som är 48 år och lider av ”myrkrypningar” i benen. Jag kan varken sitta eller ligga på grund av mina rastlösa ben. Det har gjort att jag inte ens kan gå på bio eller titta på tv, för jag måste upp och stå och gå. Värst är det kvälls- och nattetid när jag gått till sängs. Mina ben håller mig vaken halva nätterna.

”Sömnlös som aldrig sökt hjälp”

SVAR: Du lider sannolikt av ”restless legs”-syndromet, eller RLS, som är ett vanligt förekommande sjukdomstillstånd, som ofta missas. Det är dubbelt så vanligt hos kvinnor som hos män, men orsakar stort lidande för inte bara den drabbade utan också för familj och vänner, som berörs.
Tillståndet kan bero på en mängd orsaker – från ärftliga faktorer till järnbrist – vi vet fortfarande för litet om detta tillstånd! Men forskning pågår.
Idag finns mycket god hjälp att få, såväl med farmakologisk behandling (så kallade dopaminagonister i första hand) som med egenvård.
Mitt råd är därför: uppsök din vårdcentral, beskriv dina symtom och sök adekvat hjälp. Du kan dessutom få fakta om ”restless legs” genom att kontakta Restless legs-förbundet, som går att nå på telefon 08-5302 94 25.

Barbro Beck-Friis

Professor i geriatrik, tidigare överläkare vid Motala lasarett.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas