Ekonomi & Pension | Ylva om pengar

Deklarationsdags

Vår ekonomiexpert Ylva Yngveson hjälper dig deklarera. I vissa fall kan du faktiskt klara av deklarationen på mindre än en minut.

Ylva Yngveson
Publicerad 2020-04-15

Dagen D närmar sig och visst har det blivit enkelt att deklarera idag! Den som inte ska göra tillägg eller ändringar kan sms:a eller ringa till Skattemyndigheten och ange koden på deklarationens första sida. Då är det klart på mindre än en minut.
Som ställföreträdande anhörig har man enligt lag rätt att hjälpa en dement eller sjuk person att deklarera, också på detta sätt.

Via mobilapp eller på webben går det att deklarera, men då med bank-ID. Att få deklarationen i digital brevlåda är miljömässigt smart och även billigare för staten, det vill säga för oss skattebetalare. Att deklarera digitalt är också smart då beräkningar sker automatiskt. Belopp är förifyllda, du missar inga nödvändiga bilagor, du får kvittens på att den är mottagen och du får reda på om det blir kvarskatt eller överskjutande.

Har du sålt värdepapper eller en bostad blir det ändå aktuellt med en bilaga. För fonder brukar vinst- eller förlustberäkningen vara korrekt och förifylld. Vid bostadsförsäljning via mäklare är det vanligt att få hjälp med uträkningen.

Det kan ändå vara värt att gå igenom underlaget en gång till och fundera på om det är någon idé att begära uppskov. Vid aktieförsäljning gäller det att ha kvar alla underlag. Alternativet är schablonregeln där anskaffningsutgiften är
20 procent av försäljningsintäkten.

Det kan ändå vara värt att gå igenom underlaget en gång till och fundera på om det är någon idé att begära uppskov

Tillägg i deklarationen kan behöva göras om du har hyrt ut fritidshuset.

För uthyrning av fastighet gäller ett schablonavdrag på 40 000 kr och 20 procent av hyresintäkten. Det innebär att en hyresintäkt på 50 000 kr per år är skattefri och inte behöver deklareras.

Ändringar:

Om det visar sig att ROT- och RUT-avdrag inte täcks av den skatt du ska betala går det att omfördela dem nu, men det måste vara till någon i hushållet som också är delägare av fastigheten. Även räntor på lån kan omfördelas för att påverka begränsning av permanentbostadens fastighetsavgift. Det gäller enbart pensionärer och innebär att avgiften får vara högst 4 procent av inkomsten, inklusive kapitalinkomst. Den andre måste förstås också vara låntagare. Ändringar skrivs in under Övriga upplysningar.

Om man blivit sjuk kan man behöva skjuta fram deklarationen. Senast 10 dagar före 4 maj behöver man ha ansökt om anstånd. Och kom ihåg: 4 maj, det är dagen D just i år.

Den närmast anhöriga till en person som inte klarar sina ekonomiska åtaganden.

Ylva Yngveson
Publicerad 2020-04-15

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas