Konsten att betala räkningar
Bakgrundsbild Colourbox
Ekonomi & juridik | Ekonomiexperten

Konsten att betala räkningar

Ylva Yngvesson tipsar om hur du kan organisera dina räkningar för att slippa förtretliga avgifter.

Ylva Yngveson
Publicerad 2019-09-23

I våras lagrade jag posten en period. I regel brukar posten delas ut dagen efter att lagring upphört. Inte den här gången. Det tog drygt en vecka och ett månadsskifte hann passera. Tyvärr låg två fakturor från betalkort jag använder ibland med i posten. Förseningen på tre dagar blev dyr, med väldigt olika avgifter. Den ena var på 25 kronor, den andra på 100.
En påminnelseavgift får vara högst 60 kronor för privatpersoner, men en förseningsavgift får tydligen vara större. Nu fick jag bara den typen av avgift. Det kändes surt att få betala då jag inte tyckte att det var mitt fel. Företaget Adressändring agerade snabbt på min reklamation, men står inte för följdavgifter. Kontakten med utdelande instans har varit mindre smidig och sista ordet är ännu inte sagt.

Svårare att ha koll

Jag fick mig i alla fall en funderare på hur jag ska göra med mina räkningar. Just tjänsten e-faktura hade hjälpt i det här fallet. Då hade de dykt upp i min mobilbank eller internetbank direkt.
Jag är en flitig användare av autogiro, men har varit lite skeptisk till e-faktura. Speciellt när det rör månadsfakturor på betalkort. Nu finns många nya sätt att skicka räkningar på: via mejl, internetbank och digitala brevlådor.
Det är både smidigt och smart, men ju fler vägar som öppnas desto svårare är det att ha koll på när och var de kommer och vilka förfallodagar som gäller.

Räkningar du vill kontrollera först kan ha e-faktura, men inte autogiro.

Återkommande räkningar

Mitt tips är att göra olika för olika typer av återkommande räkningar. De mer grundläggande, som hyra, el och värme, kan ha autogiro. Gärna som e-faktura för miljöns skull, vilket även kan ge lägre avgift. Räkningar du vill kontrollera först kan ha e-faktura, men inte autogiro.
Autogiro innebär att du godkänner att betalningarna dras från ditt angivna konto på rätt dag framöver, utan extra handpåläggning. Det är smidigt och du vet att de betalas i tid.
Skulle något vara galet tar du lätt bort en autogirodragning på internetbanken.

Ylva Yngveson
Publicerad 2019-09-23

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas