Ekonomi & Pension | Ekonomiexperten

Ränta på banken

Vill inte din bank ge dig ränta så kanske någon annan vill det. Du är inte otrogen för att du flyttar en del av dina pengar.

Ylva Yngveson
Publicerad 2019-08-05

Ja, pengar till hands behöver vi! Om inte självklart för vår begravning så för alla olika utgifter som dyker upp som gubben i lådan. Oförutsedda utgifter heter det. Och de har en förmåga att komma i klump. Är det inte nya sommardäck, ett oväntat tandläkarbesök och en dammsugare som går sönder så är det teven, datorn och mobilen som tar slut samtidigt. Vilket påverkar även den mest välplanerade ekonomin.

Tappar värde

Buffertsparandet har då sin givna plats. Men var ska man ha de pengarna? Många banker erbjuder ingen ränta överhuvudtaget. Med dagens inflation på nära två procent tappar sparandet i värde för varje år. Även med en ränta på 0,50 – 0,90 procent, som går att få idag, minskar köpkraften successivt. Först ska skatten på 30 procent betalas, sedan löper inflationen på. Ändå är detta bättre än att få noll i ränta.

Ska pengarna vara lättillgängliga kan du undvika att binda sparmedlen på viss tid.

Du är inte otrogen

Det är lätt att flytta över till olika sparinstitut när man har tillgång till internet och bank-id. Vill din bank inte betala ränta är den förmodligen inte intresserad av din inlåning och du behöver inte känna dig otrogen. Tänk bara på att sparandet ska omfattas av insättningsgarantin. Den gäller i Sverige upp till 950 000 kronor per institut. Ska pengarna vara lättillgängliga kan du undvika att binda sparmedlen på viss tid, även om räntan är högre.

Lång väg till högre ränta

Räntorna verkar bli fortsatt låga i flera år framöver. Riksbankens reporänta styr det mesta av bankräntans storlek. Prognosen är att reporäntan kommer att vara något högre redan under nästa år, men en del bedömare menar att det blir svårt för Riksbanken att höja när vi går mot svagare konjunktur. Om inflationen är två procent krävs en bankränta på 2,86 procent för att sparandets värde ska bibehållas, efter skatt. Dit verkar vägen väldigt lång.

Ska man istället placera i räntefonder? Det är svårbedömt då de är bäst när ränteläget är sjunkande eller stillastående. Och nu kan vi gå mot stigande läge. Räntefonder har en högre risk än banksparande. Med en avgift blir avkastningen dessutom lätt negativ, speciellt på korträntefonder.

Ylva Yngveson är Seniorens ekonomiexpert. Hon är privatekonomisk analytiker och har under många år arbetat för Swedbank och Sparbankerna. Nu driver hon egen verksamhet.

Ylva Yngveson
Publicerad 2019-08-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas