Ekonomi & Pension | Ekonomiexperten

Vad kostar en begravning?

Det kostar på att begrava en närstående. Inte bara känslomässigt. Ylva Yngveson tipsar om vad du bör tänka på rent ekonomiskt.

Ylva Yngveson
Publicerad 2019-06-04

Det finns en trend att begravningar blir allt enklare och till och med byts ut mot direktkremering och begravning utan ceremoni.
Nyligen gick vår mamma bort och det kändes fint att ordna en minnesvärd stund där vi också fick möjlighet att träffa nära släktingar som kom resande. Så sorgligt då att tänka att det finns de som minskar betydelsen av sorgearbete och värdighet för den avlidne. Är det tidsbrist eller rädsla för känslor som styr?

Eller är det ekonomi? För visst kostar det. I genomsnitt går en begravning på runt 27 000 kronor. Kista, minnesstund och gravsten är dryga poster. Jag vill också lägga till annonsering. Det är rätt hutlöst vad en dödsannons kostar. Det finns visserligen sajter för annonser, men dit går man knappast regelbundet för att hålla sig uppdaterad.

Det är rätt hutlöst vad en dödsannons kostar.

Via skatten betalar vi alla en obligatorisk begravningsavgift. I år är den 0,253 procent, det vill säga 253 kronor per 100 000 kronor i årsinkomst. För den avgiften har vi rätt till gravplats, kremering, gravsättning, förvaring och viss transport samt tillgång till en lokal för begravningen.
För den som inte är medlem i ett trossamfund blir det borgerlig begravning. Då ordnar anhöriga själva med officiant och musik, och betalar för det. Den som är medlem i Svenska kyrkan har rätt till begravning med präst och organist.

Poster att annars betala är begravningsbyråns tjänster, inklusive representant vid begravningen och transporter, kista, urna, blomdekoration, annons, extra musikinslag, programblad, minnesstund och eventuell gravsten.
Kostnaderna för en begravning brukar gå på dödsboet. Då är det bra om dödsbo-delägarna är överens om hur man vill ha det och vad som är rimlig kostnad. Många omfattas också av en försäkring som blir till bra hjälp. Exempelvis ingår en livförsäkring i SPFs gruppförsäkring, med vissa åldersvillkor. Skulle dödsboets pengar inte räcka till en begravning kan ekonomiskt bistånd sökas hos kommunen. Läs på konsumenternas.se om vad man ska tänka på.

Ylva Yngveson
Publicerad 2019-06-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas