Ekonomi & juridik | Hemma | Ekonomiexperten

Räkna på dina rot-arbeten

Vad kostar hantverkarens arbete om du utnyttjar ROT? Ylva Yngveson tipsar om hur du kan räkna.

Ylva Yngveson
Publicerad 2019-08-16

Tidpunkten närmar sig obarmhärtigt. Ett antal fönster måste målas om här hemma. Jag hoppas att vädret håller sig fint några dagar i sträck. När man jobbar själv på sitt hus kan man ta tid på sig och hålla kostnaden nere. Men skulle jag anlita en hantverkare kan det bli både snabbt och professionellt gjort. Hur mycket skulle det kosta?

Vad blir timpenningen?

Timpenning för en målare ligger ofta på mellan 500 och 600 kronor. Om det inte krävs renovering kan det för ett normalt fönster utan spröjs ta tre timmar. Bortåt 1800 kr per fönster med andra ord. För sådant arbete går det att få ROT-avdrag. Det utgör i dagsläget 30 procent, så nettokostnaden blir ungefär 1200 kronor. Material tillkommer förstås samt eventuella resor.

Lägre nivå

Avdraget är vettigt för att både minska svartjobben och öka samhällsvärdena genom specialisering. Men jag har svårt att förstå att man sänkte avdragets nivå från 50 till 30 procent. Det hade varit bättre att sänka det maximala avdraget i stället. Som alltså blev kvar på 50 000 kronor. Inom maximala avdraget ingår också RUT-avdraget – där är avdraget kvar på 50 procent. För att göra det mer rimligt även för dem som inte har höga inkomster kunde en annan utformning av ROT-avdraget vara att föredra.

Som 65-plussare behöver man ha en pension på minst 20 000 kronor i månaden.

Kräver inkomster

För den som ska anlita hantverkare kan det vara bra att ha koll på hur mycket skatt man kommer att betala för att matcha ett ROT-avdrag. För högsta avdrag krävs att skatten uppgår till lika mycket på helåret.
Som 65-plussare behöver man ha en pension på minst 20 000 kronor i månaden. Finns ränteavdrag, till exempel 15 000 kronor på helåret, behövs en pension på närmare 21 000 kronor. På Skatteverkets hemsida går det att beräkna hur stort avdrag man har möjlighet att få.

Måste äga huset som renoveras

Maximalt avdrag gäller per person, men för att båda i ett par ska kunna använda sig av ROT-avdrag måste båda också stå som ägare. Det spelar ingen roll hur stor andelen är. För makar är det enkelt att med bodelning inom äktenskap ändra ägarförhållanden. Det utlöser varken kapitalvinstbeskattning eller eventuell stämpelskatt för lagfart.

Räcker långt

Eftersom avdraget är på 30 procent behöver den totala arbetskostnaden uppgå till minst 166 667 kronor, inklusive moms, för att man ska komma upp i det högsta avdragsbeloppet. En avsevärd summa. Återstår att se om vi hinner med fönstren själva eller om vi måste leja proffs.

Ylva Yngveson
Publicerad 2019-08-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas