Sålt sommarstugan i år?
Foto: Colourbox
Ekonomi & Pension | Ylva om pengar

Sålt sommarstugan i år?

Är du en av dem som sålt sommarstugan i år och gjort en vinst kommer den att beskattas med en skattesats på 22 procent. Vilket är vad som gäller fastigheter som är privatbostad och inte näringsfastighet. Ylva Yngveson Seniorens ekonomiexpert svarar.

Ylva Yngveson
Publicerad 2020-09-19

Det har varit en hausse i efterfrågan på fritidsboende under denna tid av att semestra på hemmaplan. Priserna har stigit mer än på småhus. Jämfört med för ett år sedan har priserna på fritidshus i hela landet stigit med 8,7 procent enligt Svensk Mäklarstatistik, för villor med 5,4 procent.
Är du en av dem som sålt sommarstugan i år och gjort en vinst kommer den att beskattas med en skattesats på 22 procent. Vilket är vad som gäller fastigheter som är privatbostad och inte näringsfastighet. Även en fritidsfastighet som inte är permanentbostad räknas som privatbostad, om den varit till för eget och närståendes bruk. Det är förhållandet på försäljningsdagen som avgör. Det går inte att skjuta upp beskattning av vinsten som för en permanentbostad. Skatten måste betalas i vår.

För att få reda på tidigare taxeringsvärden behöver man först ha koll på fastighetsbeteckningen det året.

Om inköpet gjordes före 1952, vilket inte är ovanligt för fritidshus som gått i arv i generationer, kan 150 procent av taxeringsvärdet 1952 användas som inköpspris. Om det faktiska priset var högre går det att använda det i stället.
För att få reda på tidigare taxeringsvärden behöver man först ha koll på fastighetsbeteckningen det året. Om man inte är säker på vad den var, kan Lantmäteriet upplysa om rätt uppgift. Kontakt kan tas med dem via mejl, telefon eller chatt.

Riksarkivet har uppgifter om äldre taxeringsvärden. På webbsidan riksarkivet.se/fastighetstaxering kan man fylla i en beställning. Normalt kostar det inget när uppgifter inte behöver kompletteras. Större sökningar kostar 225 kronor per påbörjad kvart.
Fastighetsavgiften för 2020 ska betalas av den som ägde fastigheten den 1 januari i år, det vill säga säljaren. Det kan ha gjorts en justering för det i likvidavräkningen vid försäljningen. Men i deklarationen kommer den med för helåret.

Ylva Yngveson
Publicerad 2020-09-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas