Hälsa

Ensam går också bra

Publicerad 2015-07-29

Fråga: Hej! Jag har med intresse läst er frågespalt kring sexualitet och funderat en del över hur jag har det. Jag är 67 år och lever ensam sedan några år. För mig har det blivit så att det känns som att jag är helt nöjd med min nuvarande situation. Jag har inte sex med en fysisk partner men blir sexuellt tillfredsställd. När sexualitet diskuteras tycker jag tvåsamhet och sex alltid är utgångspunkten, men så behöver det väl inte vara?
”Solist men inte olycklig”

Svar: Bästa Solist! Tack för din fundering som är väldigt relevant då det är många, både kvinnor och män, som lever utan partner. Trots att det är en verklighet för många är detta något som man inte så ofta talar om.
Det verkar som din förändrade livssituation har bidragit både till nya tankar och en förändring för dig. Tvåsamhet eller en tillfällig partner behöver inte alls vara en förutsättning för att ha sexuell lust eller att bli sexuellt tillfredsställd. Det finns mycket som kan göra att den sexuella lusten väcks, en blick på en buss, ett kort samtal eller en liten flirt. Det kan också vara något man läser eller ser, en film som är romantisk eller pornografisk som gör att det tänder. Minnen av tidigare kärleksförhållanden kan också vara stimulerande.
Idag finns också ett stort utbud av sexleksaker och sexhjälpmedel, massagestavar och glidmedel som man kan använda på egen hand. Både önskan och möjligheten att bli sexuellt tillfredsställd behöver absolut inte upphöra bara för att man lever ensam. Sex på egen hand kan ge nya upplevelser då kanske sexuella fantasier och kroppslig stimulering som man inte släppt fram tidigare upptäcks och får ta plats. Du skriver att du är ensam sedan några år tillbaka. I takt med att vi blir äldre är det många av oss som blir ensamma på grund av partners sjukdom eller död. Det är också flera idag som lever själva efter en skilsmässa.
Det kan vara så att vi blir osäkra på hur man ska hantera sin sexualitet när den nästan alltid, precis som du skriver, diskuteras utifrån tvåsamhet. Det är inte ovanligt att man lägger sexlivet »på hyllan« efter att ha mist sin partner. Eftersom kroppslig närhet är en sådan central del av vårt välbefinnande kan det vara en bidragande orsak till att det är svårt att tänka sig sex på egen hand.
Att du tar upp frågan om sex på egen hand bidrar till att belysa hur sexlivet kan se ut då man är äldre och lever ensam. Sexualiteten uttrycks på olika sätt men fortsätter att vara en viktig del av livskvaliteten för många även när man blir äldre.
Bästa Hälsningar
Christina och Marianne

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas