Få starkare händer
En handstärkare i varje hand. Nu kör vi!
Hälsa | Må bra med Madelein

Få starkare händer

Madelein Månsson är aerobicsinstruktör och DJ med artistnamnet Gloria. Nu är hon också Seniorens egen Må bra-expert.

Madelein Månsson
Publicerad 2018-06-28

Handstyrkan avtar med stigande ålder. Går det att göra något åt det, kan man träna upp den igen? Självklart!
Det finns en hel del olika redskap på marknaden, och då tänker jag inte på alla de smarta hjälpmedel som vill göra ditt liv enklare, som burk- eller flasköppnare, skosnören som knyter sig själv, och så vidare.
Nej, jag tänker mer på redskap som stärker dina fingrar och händer som bollar, gummiringar eller handstärkare. Själv föredrar jag att träna min handstyrka med det som kallas för handstärkare, (se bilden). Den finns i olika svårighetsgrader: lätt, medium och svår.

1 Träna din handstyrka

Lägg en handstärkare i varje handflata. Slappna av i axlarna. Andas lugnt och naturligt. Pressa ihop handtagen så hårt och kraftfullt du kan. Håll ihop handtagen samtidigt som du räknar 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.
Släpp taget om handstärkarna, slappna av, och räkna 5-4-3-2-1…och igen: Pressa ihop handtagen samtidigt som du räknar 10-9-8-7-6-5-4-3-2-1.
Vila och räkna 5-4-3-
2-1. Totalt gör du det 5 gånger. Det tar en dryg minut. Gör det varje dag.

2 Träna din handstyrka samtidigt som du kniper!

När du fått in vanan att göra den här enkla handstärkande övningen så lägger du till knipet, och gör det samtidigt. I min krönika i Senioren nr 9/2017 skrev jag om det viktiga knipet.
Samtidigt som du pressar ihop handtagen kniper du i bäckenbotten på tre olika ställen samtidigt. Du börjar bakifrån och kniper runt ändtarmen. Fortsätt framåt och knip mellan benen, vidare framåt och knip runt urinrörsmynningen.
Det här gör du nu varje dag – alla dagar – resten av livet. Alla kan förbättra sin handstyrka och sina knipmuskler.

musiktipset

Jag får ofta frågor om vilken musik jag tycker bäst om. Det beror på veckodag, årstid, klockslag, var jag befinner mig i livet. Men jag vill gärna dela med mig och ge dig tips på musik att lyssna på. Jag börjar med:

Ed Sheeran: The shape of you.
År 2017 laddades den ner 1,6 miljarder gånger. Ingen annan låt har någonsin laddats ner så många gånger. Ed Sheeran är en alldaglig kille i rutig skjorta och jeans. Han står ensam och avspänt på scen med sin gitarr och sjunger.

Dölj faktaruta

Artros

Kan man träna om man har artros och det gör ont? Svar JA!
De leder i händerna som oftast drabbas är fingrarnas ytterleder och tumbasen. Fingrarna kan kännas stela och bli knotiga, ömma och ofta blir handstyrkan svagare. Det kan vara svårt att knyta händerna, bära tungt, eller skriva.
Man brukar säga att 60 procent av de som är runt 60 har artros, 70 procent av de som är runt 70….vilket i praktiken betyder att de allra flesta drabbas av artros. Reumatikerförbundet informerar oss om att träning är den behandling som har bäst effekt för flest människor med lätta till måttliga besvär. Träning har visat sig minska smärtan och underlätta aktiviteter i vardagen för dem med artros.

Madelein Månsson
Publicerad 2018-06-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas