Hälsa | Omsorg | Vård

Får 65+ inte vara med i politiken?

Publicerad 2013-06-27

Birgitta vill engagera sig i politiken
Hon brinner för vård- och omsorgsfrågor och har försökt ta sig in i ett parti som passar henne, men hon känner sig osedd och bortviftad. Men är det verkligen så att äldre inte tas på allvar? Vi resonerade om att det finns allt fler äldre förebilder som politikerna Barbro Westerholm och Tullia von Sydow, skådespelaren Solveig Ternström och stressforskaren Lennart Levi. Självklart kan man invända att alla inte kan identifiera sig med dessa redan »kända« personer. De får ofta en plattform även som äldre. Men de har krattat i manegen och kan fungera som inspirationskällor för oss andra som vill.

Är det möjligt för oss äldre att ta sig fram i politiken eller andra organisationer från ingenstans? Jag vill bestämt hävda att det är fullt möjligt och det grundar jag på verkliga exempel i min omgivning. Kan föreställningen om att äldre inte syns, eller välkomnas, kanske också ligga inom oss själva?

Först vill Birgitta inte hålla med. Hon menar att det tyvärr är så i alla partier och sammanhang idag att äldre ska bort. Det blir kanske en ändring om 200 år men inte nu, anser hon.

Men så kommer en vändpunkt där hon ser hur tufft det är att få hela samhället att ändra attityd. Givetvis är det då svårt för en 40-talist att plötsligt bli »osynlig«, men det är också en förutsättning man måste vara medveten om. De som slutar jobba nu är tuffa 40-talister och mera vana att ta plats och höras. Framför allt är de vana att vara med och fatta beslut och bli respekterade.

Du som vill driva på förändringen genom att bli en del av den gör så här:
Tänk igenom dina drivkrafter, vilka frågor du brinner för och vad du vill uppnå.
Delta i möten i din stadsdelsorganisation, ställ frågor och delta i debatten.
Ta själv initiativ, visa att du vill göra en insats, exempelvis vid kampanjer.
Visa att du har erfarenhet och kompetens.
Prata med folk och skaffa dig bundsförvanter, kanske till och med en mentor som kan organisationen.
Lyckas du inte inom partipolitiken så välj andra områden för ditt engagemang, aktionsgrupper eller nätverk i frågor som du brinner för.

Lycka till!
Helga Messel, livscoach

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas