Fråga Malena: Vad kan jag göra för att kunna hålla på längre?
Foto: Colourbox
Relationer | Fråga Malena

Fråga Malena: Vad kan jag göra för att kunna hålla på längre?

Efter tio år som änkeman träffar jag nu en kvinna på 60 år som jag vill ha det bra med. Finns det något som kan göra att jag kan hålla ut bättre? Malena Ivarsson svarar.

Malena Ivarsson
Publicerad 2020-11-27

Jag är en man på 76 år som hela livet haft för tidig utlösning. Det tar bara någon minut, sen kommer jag. Om jag gör det själv kan jag hålla på längre. Jag trodde att det hela skulle bli bättre med åldern, men icke. Efter tio år som änkeman träffar jag nu en kvinna på 60 år som jag vill ha det bra med. Finns det något som kan göra att jag kan hålla ut bättre?
Hoppfull

Ofta uppmuntras mannen att träna på fördröjning med start-stopp-tekniken.

Malena svarar: För tidig utlösning eller prematur ejakulation är vanligt men relativt lätt att behandla. Ofta uppmuntras mannen att träna på fördröjning med start-stopp-tekniken som finns beskriven på Vårdguiden (1177.se). Man lär sig identifiera känslan precis innan utlösningen och pausar sedan en kort stund så att upphetsningen bromsas.
Det finns också läkemedel som kan fördröja, oftast antidepressiva som man tar innan samlag. Priligy lanserades för bara ett par år sedan. Men läkemedel kräver recept från läkare och har ibland, ironiskt nog, minskad sexlust som bieffekt. Däremot finns receptfria fördröjningssprejer som Bodyfun prolong. Även en enkel bedövningsgel som Xylocain (Apoteket) kan ge effekt.

Fysisk beröring bekräftar ert speciella band och skapar trygghet.

Men att prata med din partner är det viktigaste, det minskar stressen kring det hela. Sedan finns det olika uppfattning om hur viktigt det är att kunna ”hålla ut”. Många kvinnor tycker att ”outercourse”  är viktigare än ”intercourse”, det vill säga förspel, smek och kel. Så krama din partner, håll handen eller massera hans/hennes fötter. Exakt vad du gör spelar egentligen ingen roll, huvudsaken är ATT du gör det. Fysisk beröring bekräftar ert speciella band och skapar trygghet.

Malena Ivarsson
Publicerad 2020-11-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas