Glöm inte ROT och RUT!
Foto: Colourbox
Ekonomi & juridik | Ylva om pengar

Glöm inte ROT och RUT!

Vårsolen får oss att lyfta blicken och betrakta den nära omgivningen med lite kritisk blick. Kanske är det inte bara fönstren som behöver en tvätt? Även fasaden borde nog målas om? El-ledningar dras om? Eller behövs en uppfräschning av badrummet?

Ylva Yngveson
Publicerad 2017-04-24

Möjligheten att få rot- och rut-avdrag gör det aningen lite lättare att ta beslut om att anlita hantverkare och tjänsteföretag. Det minskar ju faktiskt kostnaden. Men vad gäller och vad behöver man tänka på för att få avdrag?
Numera ger rot en skattereduktion med 30 procent av arbetskostnaden. Rut ger fortfarande 50 procent lägre skatt. Som mest kan man fortfarande få en sammanlagd skattereduktion på 50 000 kronor per person och år. Det betyder att man måste komma upp i köpt arbete för 166 667 kronor för att få del av full skattelättnad för rot, eller 100 000 kronor för rut.

Märk väl att maximala skattereduktionen på 50 000 kronor gäller för rot och rut tillsammans.

För fullt avdrag måste man också komma upp i minst 50 000 kronor i skatt under året. Det gäller skatt på pension, arbete och kapital samt fastighetsavgift eller fastighetsskatt, men inte kyrko- eller begravningsavgift. Har man sålt fonder eller aktier i år när kurserna gått upp finns mer skatt att reducera genom kapitalvinsterna. Däremot minskar avdrag för låneräntor skatten.

Hur hög inkomst krävs då för att matcha maximalt avdrag? Jo, en pension på runt 18 500 kronor före skatt per månad. Gränsen varierar efter hur hög kommunalskatten är.
Om ett större rot-arbete ska göras kan det kosta mer än 166 667 kronor. Då kan man antingen dela upp arbetet på flera år om det är möjligt, eller så behöver det vara fler än en ägare till fastigheten. Det kan vara aktuellt att göra bodelning inom äktenskap för att båda makarna ska kunna bli delägare om de inte redan är det.
Ett alternativ är att ge hälften eller en del av bostaden som gåva till make, sambo eller barn. Det spelar ingen roll hur stor del av bostaden man äger. Det går att få fullt Rot-avdrag ändå, förutsatt att man betalar så mycket i skatt och att man betalar för arbetet.

Ägare till småhus (även fritidshus) bostadsrätt och ägarlägenhet har rätt till rot-avdrag. Barn kan få avdrag för arbeten i föräldrars bostad, om de också är ägare och har betalat för arbetena. Krav på att barn är ägare gäller dock inte rut-avdrag. Föräldrar kan inte få avdrag för betalning av arbeten som utförs i barns bostad.
Avdragen gäller bara arbetskostnader. Material och resekostnader kan inte ingå i underlaget. Den man anlitar måste ha F-skattsedel, det går att kontrollera på Skatteverkets hemsida. Där kan man också se hur mycket avdrag man kan ha rätt till, i en räknesnurra.
Märk väl att maximala skattereduktionen på 50 000 kronor gäller för rot och rut tillsammans. Säg att man får städat varannan vecka i 2,5 timmar för 460 kr/timme. Det kostar i genomsnitt drygt 1 150 kr/månad eller 15 000 kronor per år, efter avdrag. Kvar för rot blir då 116 660 kronor att använda för anlitat arbete, före avdrag.

Det kan vara klokt att läsa på om reglerna, till exempel om vilka arbeten som berättigar till avdrag. Detaljerna är många. Rut-avdragen har utökats och gäller inte bara sådant som städning och tvätt i hemmet utan även it-tjänster, reparationer av vitvaror och flytthjälp. Numera går det också att få avdrag för trädbeskärning och snöskottning.
Visst är det positivt att dessa tjänster blir billigare. Det kan dessutom vara smart att inte utsätta sig själv för risker i onödan, som fall från stege till exempel… Vi är väl alla specialister inom något område. Men vi måste inte vara duktiga på allt.

 

Ylva Yngveson
Publicerad 2017-04-24

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas