Han tänker bara på sex
Foto: Colourbox
Relationer | Malena svarar

Han tänker bara på sex

Malena Ivarsson
Publicerad 2017-02-14

Jag är anhörigvårdare till min man som fick en stroke för 13 år sedan. Han är förlamad i hela vänstra sidan och måste ha hjälp av mig att komma i säng och upp på nätterna och kissa. Jag hjälper honom med allt. Hans enda tankar handlar om sex. Jag vet inte hur jag ska kunna tillfredsställa honom. Han bara anklagar mig för att vara okänslig och avvisande. Snälla, ge mig ett råd! Jag säger till honom att vi kan visa våra känslor genom kramar och kyssar men det accepterar han inte. Jag blir förtvivlad.

”Hoppas på svar”

Malena Svarar: Vid svåra sjukdomar kan behovet av sex upplevas extra starkt. Ibland är det ett försvar mot ångest som sjukdomen ger upphov till. Sex ger ju en form av stresslindring som kan ge tröst och lindring.
Ibland kan starka sexbehov också vara ett försök att återknyta till tiden som frisk. En funktionsnedsättning kan sänka självkänslan och sex är för många en stark bekräftelse. I ert fall kan det ju också vara så att hans stroke kanske gjort att han fått en hjärnskada som gör att han inte kan trycka ner impulserna. Absolut något att diskutera med hans doktor, tänker jag.

Så över till dig. Som anhörigvårdare upplever man ofta ett socialt tryck på att klara av allt och inte bryta ihop. Där kan finnas ilska mot den sjuke och vanligen får den vreden inget utlopp för man får ju inte vara arg på en sjuk person.
Om du får tillfälle att uttrycka de svåra känslorna blir det plats för andra, lättare känslor. Då kanske du kan möta honom på ett nytt sätt.
Jag kan tänka mig att det mest frustrerande är att han ser dig som lösningen på sitt sexbehov medan du hela tiden måste säga nej. Om du istället intar en attityd där du visar att du förstår att sex är viktigt för honom och att du gärna hjälper honom att hitta alternativa utlopp tror jag att det kan bli bättre. Doftljus, musik och blommor kan ge en sensuell upplevelse. Att se en erotisk film eller lyssna till sinnliga berättelser kan också ge en känsla av att sex är tillåtet.
Och om du kan tänka dig att ni tillsammans botaniserar på en hemsida som säljer sexhjälpmedel, som till exempel penisvibratorerna Fleshlight och Cobra tror jag att det kan vara ännu en kreativ lösning.

Malena Ivarsson

Malena Ivarsson
Publicerad 2017-02-14

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas