”Jag ångrar alla nej”
Foto: Colourbox
Relationer | Fråga Malena

”Jag ångrar alla nej”

När jag tänker på mitt sexliv är det enda som jag ångrar alla gånger jag sagt nej, skriver en läsare.

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-12-05

Jag är kvinna 70 plus och har varit gift i 48 år. Jag har haft ett bra sexliv, min man har hjälpt mig till orgasmer och det har varit helt naturligt. Nu är han allvarligt sjuk. När jag nu tänker på mitt sexliv är det enda som jag ångrar alla gånger jag sagt nej. Varför?

Nu ser jag att jag bara tänkt på min egen lust, den har varit alldeles för viktig. Jag skulle ha lyssnat mera på min man då hade jag fått njuta mer. Sex är att njuta, inte att säga nej. Den dagen du inte har någon att säga nej till är värst av allt.

Kvinna 70 plus

Den dagen du inte har någon att säga nej till är värst av allt.

Malena Svarar: Du förebrår dig för alla gånger du sagt nej till sex och dina tankar kretsar kring hur det kunde ha varit om du inte gjort det. Jag tror inte att någon som förlorat eller håller på att mista en älskad livskamrat inte ångrar alla gånger man sagt nej, oavsett om det handlar om besök på sjukhuset eller att man inte hört av sig eller stöttat personen mer än man gjort.

det är viktigt att sätta rimliga gränser för ens självanklagelser Malena Ivarsson

Dåligt samvete hör också till sorgen och den reglerar på sätt och vis vår självbild, alltså den vi vill vara framöver och den kan hjälpa oss att reparera och gå vidare. Men för mycket skuld är destruktivt och det är viktigt att sätta rimliga gränser för ens självanklagelser. Det är en stor gåva att ha haft ett bra sexliv och något att vara tacksam över. Och tacksamheten hoppas jag gör att du kan känna glädje över allt som återstår av livet trots dina nej och din mans allvarliga sjukdom.

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-12-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas