Jag kan inte sova!
Foto Colourbox
Relationer | Malena om relationer

Jag kan inte sova!

Jag blir bara mer och mer irriterad på honom och vill att vi ska ha separata sovrum. Hur ska jag få honom att förstå att det inte handlar om kärlek utan om hälsa? Skriver "Kattis" som får sin sömn störd av sin rastlösa man.

Malena Ivarsson
Publicerad 2021-12-10

Jag lever med en man som vaknar på nätterna flera gånger. Jag får min nattsömn störd av hans rastlöshet. Ofta går han på toa kl 3 på natten, eller så snarkar han och jag väcks av det. Det här grälar vi om eftersom jag inte klarar vardagen utan att ha sovit gott. Jag blir bara mer och mer irriterad på honom och vill att vi ska ha separata sovrum. Några gånger har han gått med på att sova i gästrummet men då är han irriterad på mig dagen efter. Han vill inte sova ensam för det tycker han är ett bevis på att man inte älskar varandra längre. Hur ska jag få honom att förstå att det inte handlar om kärlek utan om hälsa?/Kattis

Malena svarar: All forskning pekar på att sömnen är livsviktig, så visst är det en hälsofråga. Det är vanligt att olika sömnvanor orsakar relationsgnabb. En vill läsa innan sängdags, en annan vill ha släckt. En vill ha det varmt, en kallt. Men varför är det så laddat när den enkla lösningen är att ha olika sovrum? Varför ser vi en gemensam bädd som uttryck för ett bra förhållande? Det är bara för att sängen används som en sex- och kärlekssymbol i filmer. Ni skulle kunna börja med att försöka minska din mans rastlöshet. Anamma avslappnande vanor som att inte dricka kaffe på kvällen. På medvetenandning.se finns övningar som minskar risken för snarkningar. Tyngdtäcken har lugnande effekt, de gör att man inte vrider och vänder sig. Låt en läkare utesluta prostataproblem.

Avslappningsövningar och meditation är lugnande. När du väcks kan du ta till en sådan.

Sedan kan du tänka att rastlösheten, snarkningarna och toalettbesöken inte är din mans fel även om det känns så. Det är lätt att bli stressad inför natten om man tänker att man kommer att få sömnen störd. När det sedan händer blir man extra irriterad. Avslappningsövningar och meditation är lugnande. När du väcks kan du ta till en sådan.
Om ni sedan trots allt kommer fram till att separata sovrum är den bästa lösningen (kanske en eller två dagar i veckan?) så se till att njuta av varandras sällskap ändå, till exempel genom att vila en stund i varandras armar innan ni går till sängs.

Malena Ivarsson
Publicerad 2021-12-10

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas