Jag förstår att hon inte vill ha sex
Enkla gester som en klapp på kinden, samtal, humor öppnar för förtrolighet och närhet. .Foto: Colourbox
Relationer | Fråga Malena om relationer

Jag förstår att hon inte vill ha sex

Malena Ivarsson är socionom och sexolog och svarar Seniorens läsare om relationer. Här är det en kvinna som efterlyser mer förspel och utvecklar varför det "inte bara är att ha sex" Läs hennes fråga och Malenas svar nedan.

Malena Ivarsson
Publicerad 2021-06-22

Jag blev så besviken på att du inte gav mannen i Senioren nr 4 lite tips om vad som är förspel. Det var förmodligen på stenåldern det räckte med att stoppa handen under täcket, som han gjorde. Jag förstår kvinnan som inte längre ville ha sex för hundrade gången för att få honom att ”visa känslor och känna sig uppskattad” och för att få honom ”visa sårbarhet och ömhet”. Sex är ju bara sluttampen på det fina vi har med varandra varje dag. En klapp på kinden, en kram i förbifarten, ett leende och att hålla varandras hand innan vi säger godnatt. Hålla sig ren om både händer och kön, lukta gott, inte nödvändigtvis rakvatten. Det är de små sakerna som gör det. /Titti

Det är enkla gester som öppnar för förtrolighet och närhet. Samtal, humor och att retas lite är andra små enkla sätt.

Malena svarar: Playboyen Gunther Sachs lär ha släppt tusentals rosenblad från en helikopter över skådespelerskan Brigitte Bardots hus i Saint Tropez för att få henne upphetsad. Så ambitiös behöver man sällan vara, det räcker långt med att ta vara på de ögonblick som uppstår spontant. Ofta är det en kyss, att promenera hand i hand eller att sitta tysta tillsammans. Ett förspel kan, precis som du säger, vara en klapp på kinden, en kram i förbifarten, ett leende och att hålla varandras händer. Det är enkla gester som öppnar för förtrolighet och närhet. Samtal, humor och att retas lite är andra små enkla sätt.
Men något som kvinnor ofta inte tänker på är att män enligt min erfarenhet behöver bli bekräftade i sina ansträngningar. En av de viktigaste sakerna är att själv berätta och visa vad man behöver i form av förspel. Ingen är tankeläsare. Även den snällaste, mest omtänksamme man med tre systrar och som vurmar för jämställdhet och röstar på FI söker bekräftelse på sin manlighet. Män längtar efter gensvar precis som kvinnor gör. Tanken på att man kan väcka sexuella känslor hos sin partner boostar självförtroendet och gör att båda hamnar i en positiv lustspiral. En man uppskattar självklart de små stunderna av ömhet, men de ersätter inte sex.

Malena Ivarsson
Publicerad 2021-06-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas