Jag ljög om min ålder
Relationer
Foto: Colourbox

Jag ljög om min ålder

Publicerad 2015-10-27

Fråga: Jag hade mer eller mindre lagt det här med karl-relationer åt sidan. Det verkade bara jobbigt att tänka på det. Klä av sig, visa kroppen, ha sex. Men någonstans fanns en gnista som inte ville slockna. Så träffade jag en man på en kontaktsajt. Han såg vänlig ut och jag föll för hans leende. Nu har vi träffats och beter oss som värsta tonåringarna. Vi är otroligt tända på varandra. Lite inskolningsproblem med erektionssvikt och torra slemhinnor har vi nu kommit över.

Han är raka motsatsen till de män jag träffat tidigare. Lugn, stabil och rejäl. Intresserad av barn och barnbarn och också änkling. Allt stämmer. Men jag har ljugit om min ålder. Jag är tre år äldre än vad jag uppgav på sajten.
Anledningen var att jag inte ville ha någon i min egen ålder eller äldre. Vilken 70-åring eller yngre skulle satsa på en 71-åring? Men nu känns det fel varje gång vi ses. Jag har haft på tungan att säga som det är men det tar stopp. Hur ska jag ta mig ur det här?

”Ångerfull”

Malena svarar: Praktiskt taget alla far med osanning ibland. En källa anger att vi ljuger 1,7 gånger dagligen. Inom politiken, reklam- och finansvärlden frodas lögner.
Att bära piratkopierade kläder och att skattefuska är också fenomen som är att betrakta som lögner. Den som säger sig aldrig ljuga far förmodligen med osanning. Till vardagsljugandet hör svepskäl i stil med ”jag kan inte på fredag för…” eller ”vad fräsch du ser ut”. Filosofer ifrågasätter till och med om vi skulle klara av att leva i ett samhälle där alla alltid talar sanning. Att få ett uppriktigt svar på frågan ”Är jag för tjock?” kan göra oss både ledsna och sårade.

Vissa hävdar till och med att det är berättigat att ljuga ibland. Ska man till exempel tala om för en svårt sjuk person att han eller hon är döende?
Du är med andra ord inte ensam om att ha tänjt på sanningen. Att ljuga om sin ålder är en av de vanligaste lögnerna på dejtingsajter och de flesta brukar vara förstående när sanningen uppdagas. Men man ska vara medveten om att lögner i parrelationer kan få långtgående konsekvenser. Lögner öppnar dörren för misstro som undergräver tilliten. Partnern blir misstänksam och börjar undra om det är fler saker du döljer. Så ju snabbare du säger som det är, desto bättre chanser har ni.

Här är sex steg för att återställa tilliten efter en lögn:
1. Välj en neutral plats och situation, som en promenad eller bilfärd. Då riktar båda blicken framåt och det underlättar faktiskt kommunikationen.
2. Säg något i stil med: ”Det är något jag vill att du ska veta, något jag skäms för. Jag ljög om min ålder, jag är faktiskt tre år äldre än jag uppgav.”«
3. Var så ärlig du kan, det väcker sympati. Du kan till exempel säga att du inte trodde att någon skulle bli intresserad av dig på grund av din ålder.
4. Tala från hjärtat: ”Nu när jag lärt känna dig har vår relation blivit väldigt viktig för mig, och jag vill att den ska vara ärlig.”
5. Bekräfta hans reaktioner. Säg att du mår dåligt över att du ljög, och att du förstår att han måste ha märkt det.
6. Be om ursäkt en gång till och säg att det inte ska hända igen, att han kan lita på dig.

Malena

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas