Jag saknar sex sedan jag blev ensam
Foto: Syda Productions / Colourbox
Relationer | Malena Ivarsson svarar

Jag saknar sex sedan jag blev ensam

Malena Ivarsson
Publicerad 2017-06-12

Jag skulle vilja höra din åsikt om det här med att bli ensam. Efter att ha varit gift i 59 år avled min man. Tiden efteråt har varit hemsk. Dels allt praktiskt som jag måste klara själv och så umgänge som försvann och ekonomin som försämrades.

Och sen det där med sex. Jag trodde inte att det betydde så mycket för mig. Men vad jag saknar närheten! Hade det funnits något ställe där män ställde upp på ”hungriga” kvinnor, skulle jag gå dit direkt. Låter hemskt, men så känns det. Vad har du för råd att ge mig? Vad gör alla andra kvinnor som blivit änkor? Har aldrig läst om sådana problem.

Är med i SPF och där träffar man ju folk men inga karlar som är intresserade, de har redan fruar. Jag är gammal, men har livslusten kvar och tycker att livet borde ha lite mer att ge mig på ålderns höst.

Hoppas på svar

Malena svarar: Längtan efter sex hör till de mest grundläggande känslorna. Därför tycker jag att det är ett tecken på hälsa att du längtar efter en ny partner.

Medan det är ganska lätt att tillfredsställa våra behov av mat, kläder och tak över huvudet, så är det inte lika lätt att tillfredsställa det sexuella behovet. Visst finns det sexleksaker som kan göra stor skillnad och som jag vill uppmuntra dig att bekanta dig med, men de ger ju ingen känslomässig närhet.
Det är därför modigt av dig att stå för din längtan efter en man och den närhet ett samliv kan ge. Det viktiga nu är att du inte använder saknaden till att tänka att det är något fel på dig för att du inte har en man vid din sida och börjar attackera dig själv inifrån.

Använd gärna tiden till visualiseringsövningar då du lägger händerna på hjärtat och föreställer dig scener för din inre blick som känns bra. Antingen från samlivet med din man, eller så tar du in en ny vän som du ännu inte mött i verkligheten men är tillsammans med på ett fantasiplan. Genom att skapa inre bilder som lyfter och läker får man ny kraft. Ju mer man engagerar sig i sitt känsloliv desto mer inser man att upplevelser hela tiden förändras.
Visst kan man träffa en livskamrat via SPF och andra föreningar men varför inte våga dig ut på en kontaktsajt också? Fördelen är att där finns män som också aktivt söker en partner. Många känner både rädsla och tvivel inför att ge sig ut på nätet, men det kan hjälpa att bli coachad av en väninna eller av sina barn. Andra bra kanaler är skolåterträffar, bröllop och begravningar. Vid sådana tillfällen väcks starka känslor och behovet av gemenskap öppnar upp för kärleksrelationer.
Det är aldrig försent.

Malena Ivarsson

Malena Ivarsson
Publicerad 2017-06-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas