Kan jag berätta om mina älskare?
(Bilden föreställer inte frågeställaren) Foto: Colourbox
Relationer | Malena Ivarsson svarar

Kan jag berätta om mina älskare?

Malena Ivarsson
Publicerad 2017-12-04

Som pensionär har jag tid över och jag vill gärna skriva om mitt liv. Delvis för barn och barnbarn, för att de ska få reda på hur livet varit för mig och vilka rötter de bär på. Men när jag sätter mig ned för att skriva kommer en mängd minnen fram och många av dem är av sexuell karaktär. Jag hade ett förhållande med min morbror från femton till arton års ålder. Det var ett ömsesidigt förhållande, som skedde i smyg. Han var tjugo år äldre. Det hela började när jag vistades en sommar i hans båt, och moster var kvar i stan.

Jag har haft många älskare och trots min ålder, 78 år, är jag fortfarande uppvaktad.

Jag är rädd att bli kritiserad om jag skriver så öppet om mitt liv, men mina upplevelser gjorde att jag senare i livet haft stort självförtroende när det gäller män. Jag har haft många älskare och trots min ålder, 78 år, är jag fortfarande uppvaktad. Något jag vill förmedla till mina barnbarn utan att de eller föräldrarna blir upprörda.
Hur ska jag övervinna min inre kritiker och min rädsla?

”A. Carlsson”

 

Malena svarar: Det är en sak att skriva och en annan sak att visa sin text och att publicera den. Om du känner dig sårbar behöver du inte visa det du skriver för någon annan just nu.
Jag gick en gång en författarkurs för Birgitta Stenberg som ju skrivit mycket öppet om sina sexuella äventyr.
Hon sa att när man är i början av den kreativa processen kan man behöva behålla sitt arbete för sig själv, därför att en negativ reaktion från andra kan göra att man tappar modet och lusten.
Hon rådde oss att skriva ner allt som kom för oss och sedan lämna det åt sidan. Efter några veckor kan man ta tag i det igen.
Jag tycker att det är både modigt och ärligt att skriva om sexuella erfarenheter och jag håller tummarna för att din inre kritiker inte stoppar dig. Litteraturen är fylld av sexskildringar, men många är överdrivna och skapar felaktiga förväntningar. Kanske kan du be en god vän läsa din text först? Ett annat sätt är att linda in dina minnen i en roman.
Men vill du varken ge ut eller visa texten för någon är processen att skriva sin egen belöning.

Malena Ivarsson
Publicerad 2017-12-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas