Lättare att få lån
Foto: Colourbox
Ekonomi & juridik | Ylva om pengar

Lättare att få lån

Under året har några positiva förändringar ökat möjligheterna att beviljas lån - även för seniorer. Läs Seniorens ekonomiexpert Ylva Yngveson nedan.

Ylva Yngveson
Publicerad 2021-09-27

I sommar har nämligen de flesta banker sänkt kalkylräntan i en lånebedömning till sex procent. Det som tidigare ofta var på sju procent. Den procentenhetens sänkning ger då en ökad lånemöjlighet på 16 – 17 procent. Den som tidigare kunde bli beviljad 200 000 kronor kan nu bli beviljad 233 300 kronor.
Dessutom har kostnaden för uppskov tagits bort sedan årsskiftet. Det var ju den skatt som togs ut när man skjutit upp betalning av vinstskatten vid försäljning av bostad. Från nästa års deklaration behöver uppskovskatten inte betalas, oavsett när man begärt uppskovet.

Den förändringen innebär att det blir större utrymme i ekonomin, till exempel om man behöver ett lån. Inte minst i samband med flytt och köp av ny bostad kan det vara avgörande. Uppskovsskatten har varit ett konkret hinder för rörlighet på bostadsmarknaden.
Ett exempel kan vara på sin plats: Säg att man sålt en villa för 3,5 miljoner kronor, gjort en vinst på 2,8 miljoner och köper en lägenhet för 3 miljoner kronor. Då innebär den slopade skatten att man kan ha råd att låna 286 000 kronor mer än om skatten skulle ha varit kvar. Här är det räknat med en kalkylränta på 6 procent.

Det finns fler förändringar som kan göras för att seniorer ska få det lättare att beviljas lån, främst vad gäller bolån, och inte behöva bli hänvisade till dyra lösningar.
En rapport om detta har tagits fram av SPF med mig som utredare. Den finns på SPF Seniorernas hemsida att läsa.

Ylva Yngveson
Publicerad 2021-09-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas