Måste jag berätta om min älskarinna?
Relationer | Malena svarar
Elderly married couple at a crossroad in the woods Foto Colourbox

Måste jag berätta om min älskarinna?

Malena Ivarsson
Publicerad 2016-05-10

Min fru och jag har varit gifta i över fyrtio år. Under de senaste tre åren har vi bråkat en hel del. I samband med att vårt förhållande varit svajigt har jag inlett ett sexuellt förhållande med en kvinna som hyr ett hus på vår gård. Vi bor på landet och hyr ut en sommarstuga till en kvinna som inte har körkort. Det har medfört att jag ofta kör henne till affärer och gör en del ärenden åt henne. Min fru är ointresserad av sex och har aldrig tagit några initiativ, och hon vet inget om mitt sidoförhållande.
Då jag tidigare var övertygad om att mitt och min frus förhållande var så gott som förstört, hade jag som plan att berätta om den andra kvinnan. Men sanningen är att jag vill fortsätta med min fru också. Jag vill behålla mitt sociala liv och våra resor, samtidigt som jag insett att min älskarinna är det jag behöver. Vårt sex är helt outstanding. Frågan är nu: Kan jag fortsätta att leva med min fru utan att berätta om min älskarinna? Måste jag verkligen berätta att jag vänstrat under en ganska lång tid? Och hur ska jag göra med min älskarinna? Kan jag fortsätta träffa henne?
»Peter«

Malena svarar: Jag tycker att din fru förtjänar att du är ärlig mot henne. Hur svår sanningen än är har hon rätt att få veta. Det är inte rätt att ljuga och smyga med fakta som är av betydelse för henne.
Att dölja det kan ge dig lättnad på kort sikt men lögner undergräver tilliten och priset kan bli mycket högre på sikt. Att få reda på att du har en älskarinna via någon annan, eller upptäcka det själv, kommer att bli ännu mer förödmjukande än om hon får veta det från dig.
Var uppriktig mot henne och berätta hur du ser på situationen, det är helt i sin ordning att säga hur du lider av att ert sexliv har upphört, hur du respekterar att hon inte längre vill, och hur mycket du ändå värdesätter ert liv tillsammans. Berätta för henne hur du har det utan att det ligger anklagelser eller förebråelser mot henne i det du säger.
Du får vara beredd på att hon kanske säger att du måste välja mellan henne och älskarinnan, och då får du ta ställning till det.
När vi tänker: »Jag kan inte tala med min partner för det kommer att göra henne illa«, kanske vi egentligen menar att vi själva inte vill möta smärtan och ilskan från vår partner – eller vår egen.
Men smygande och lögner tär på psyket. Var modig. Om du lyckas ta fram din mest vuxna sida bidrar du till att den här smärtsamma processen avlöper så väl som möjligt och du återtar din självrespekt.

Malena

Malena Ivarsson
Publicerad 2016-05-10
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas