Mindre sexlust efter cancer
Foto: Coloubox
Relationer | Malena om relationer

Mindre sexlust efter cancer

Malena Ivarsson är socionom och sexolog och svarar på frågor från Seniorens läsare. Här skriver en kvinna som fått besked från sin läkare att man inte kan få nedsatt sexlust efter cancerbehandling. Malena Ivarsson håller inte med och kommer med tips på vad man kan göra. Läs hela frågan och svaret nedan.

Malena Ivarsson
Publicerad 2021-11-18

Min fråga gäller nedsatt sexlust vilket har uppstått efter min cancerbehandling. Läkarkåren håller inte med om att man kan få nedsatt sexlust efter sådan. Nu vill jag veta om du har kännedom om denna svåra frågeställning och kan tipsa om hjälp.
/Ett kvinnligt offer

Malena svarar: Tråkigt att du fick ett sådant besked av din läkare. Kanske var det ett missriktat försök att ingjuta mod och hopp? För min erfarenhet är att cancerbehandlingar definitivt påverkar den sexuella lusten och kan ge problem en tid framöver. Varför? Dels för att en ny självbild tar tid att integrera, man får lära känna och bli bekväm med sin kropp på nytt. Och dels för att medicin och behandling kan sänka lusten och göra slemhinnorna torra och sköra. Men hjälp finns! Vaginalstavarna Grace kan boosta elasticiteten i slidan. De är tillverkade i kroppsäker silikon och vibrationerna stimulerar blodcirkulationen i bäckenbotten, vilket är positivt för vävnaden. Mjukgörande oljor och att använda rikligt med glidmedel hör till den grundläggande informationen efter en cancerbehandling. Kosttillskott med L-arginin kan vara värt att prova, det kan ge mer lust. Men också att ge varandra en enkel massage, gärna med en väldoftande olja, kan vara ett första steg att komma nära varandra fysiskt igen. På YouTube finns många klipp som visar sensuell massage och hur man kan använda det som start efter en cancerbehandling.

Malena Ivarsson
Publicerad 2021-11-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas