Njutning farligt för hjärtat?
Hälsa & medicin | Relationer | Fråga Malena
Foto: Colourbox

Njutning farligt för hjärtat?

Är det pinsamt att nämna sex för läkaren när du lever ensam räcker det att fråga om din kropp klarar sexuell aktivitet, tipsar Malena Ivarsson

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-11-12

Undertecknad föddes -29 med ett livsfarligt hjärtfel. Skickliga läkare sövde ned mig och jag fick en aortaklaff. Jag har inte haft en man på 25 år, men att onanera ger mig en enorm njutning. Kan det ge mig ”hjärtslag” som man sa förr i världen?
I W

Malena svarar: Jag önskar att jag kunde säga att du inte behöver oroa dig. Men det är bara din läkare som kan ge dig en sådan försäkring.

Sexuell aktivitet är positivt och hälsosamt men förändringarna som sker under upphetsning och orgasm, alltså ökad puls och blodtryck, kan hos hjärt-kärlsjuka överskrida gränsen för vad kroppen tål.

Ökad puls och blodtryck, kan hos hjärt-kärlsjuka överskrida gränsen för vad kroppen tål.

Om du tycker att det är pinsamt att ta upp ett samtal om sex med din läkare för att du lever ensam så fråga bara om din kropp klarar av sexuell aktivitet. Du behöver inte säga några detaljer.

Det finns förlegade föreställningar om att äldre ensamma kvinnor ska leva i celibat, och det värsta är om vi själva tror på det. Tänk på att flera undersökningar visar att vi inte tappar intresset för sex även om vi är 70 eller 80 plus.

 

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-11-12
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor inom medicin, pensioner & skatter, må bra samt sex & relationer.