”Oroar mig för min son”
Relationer | Malena Ivarsson svarar

”Oroar mig för min son”

Ska man lägga sig i sina vuxna barns sexliv om man misstänker att det är dåligt? Seniorens expert svarar.

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-02-09

Egentligen ska väl vuxna barn fråga själva när det gäller deras sexliv eller avsaknad av det, men som mor känner jag mig förtvivlad. Min son och hans kvinna har varit ett par i ett år, men hon vill aldrig ha sex. Kramar och pussar går bra men inget mer intimt. Orsaken har hon inte berört och jag vet inte hur min son ska hantera detta. Det är ju jobbigt att inte ha sex i en annars så bra relation.
Jag funderar på om det är något sjukligt, tidigare våldtäkt eller något annat dramatiskt som låst henne. Jag tycker att min son bör få veta vad som är fel så att han kan ta ställning till om han vill försöka hitta en annan kvinna, alla har vi väl behov av närhet och sex. Hon är 35 år och han är 39. De är annars goa mot varandra och bråkar inte, vad jag vet.
Inger

Malena svarar: Jag förstår mer än väl att du vill att din son ska få kärlek och ha ett bra sexliv. Som förälder vill man alltid sina barns bästa och när de är små har man ansvar att ge dem vägledning och beskydd. Men när de är vuxna? Jag tror att det då är klokast att släppa taget, släppa tankarna på att man själv skulle veta vad som är bäst för ens vuxna barn. Kanske är den bästa hjälpen att inte göra något alls. Om han inte bett dig om hjälp uppnår du mycket mer om du bara observerar utan att lägga dig i. Du funderar på om hennes ovilja till sex handlar om övergrepp, men att dra sådana slutsatser är i sig ett slags övergrepp.

Jag tror att det då är klokast att släppa taget

Det kan ju vara så att det på ett plan ”passar” din son att leva med en kvinna som är ointresserad av sex. På min mottagning ser jag många män som gång på gång förälskar sig i kvinnor som är kyliga mot dem för att de har en inre bild av att kvinnor är som isdrottningar. De har fått en uppfattning att de inte är värda att leva med en sexuellt varm partner, och deras val av en ointresserad kvinna speglar deras inre psykiska liv.
Om din son känner att du är negativ och fylld av tankar på att han borde ha en annan kvinna blir det svårare för honom att ta emot det stöd du kan och vill vara. Jag tror att det räcker att du lyssnar utan att döma vare sig honom eller hans förhållande.

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-02-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas