Sälja och köpa på auktion
Auktion i Gränna 1940. Bild: Grenna museum
Krönikor | Annika om pengar

Sälja och köpa på auktion

Vad som är värt att samla på varierar över tiden. En sak är säkert, det är sällan det som sålts som samlarföremål som ger mest. Istället kan det vara vardagsporslin och Ikeamöbler som ger mest den dag de säljs.

Annika Creutzer
Publicerad 2024-05-22

På auktionssajterna slumpas samlartallrikar från Bing & Gröndahl och andra välkända porslinstillverkare bort för några tior. Däremot kan det finnas riktiga fynd bland gammalt vardagsporslin, särskilt om det är någon känd formgivare. En Stig Lindbergtallrik i gott skick, en gratängform av Wilhelm Kåge eller tekoppar av Karin Björkquist är hett eftertraktade. De har också ett värde som inte kan mätas i pengar – de återkallar minnen.

När jag för ett antal år sedan sålde möbler inför en flytt var det Ikeamöblerna som gav mest i förhållande till inköpspris. En del sa att det var för att de var färdigmonterade men jag vill tror att det var för att de var favoriter som gått ur tillverkningen. Ett lysande exempel är den serie av möbler som Ikea lät göra efter förlagor från 1700-talet. De är både vackra, välgjorda och numera hett åtråvärda.
Möblers värde kan verkligen variera över tiden. Just nu är det teakmöbler från 50- och 60-talen som går bra medan sekretärer i vackert hantverk från sent 1800-tal kan gå för en femhundring. Var tid har sina favoriter.

Silversmycken betraktas ofta som enklare smycken och priset är lägre än för ädlare metaller. Men silversmycken, gärna av kända formgivare som Vivianna Torun Bülow-Hübe eller Wiwen Nilsson, är i dag heta samlarobjekt.
Ett av sommarens stora nöjen är en riktig bondauktion ute i det fria. Är du väl förberedd kan du göra fynd. Men det kan också vara ett härligt gratisnöje att bara titta på folkfesten.

Här är några tips:

* Var ute i god tid och granska det du vill köpa noggrant. Det går inte att klaga i efterhand på att det finns en spricka i porslinsvasen.

* I dag är det allt vanligare att du kan swisha över betalningen men ibland kan det krävas kontanter eller kort. Kolla vad som gäller i förväg.

* Ta reda på i vilka intervall du förväntas bjuda. Om det är låga belopp kan buden höjas med t ex 25 kronor åt gången, över 1 000 kronor med 100.

* Det är viktigt att du ropar högt och tydligt. Se till att auktionsförrättaren observerat ditt bud. Ett bud är bindande, du är tvungen att genomföra köpet om du vinner budgivningen.

* Ta reda på hur slutpriset beräknas. Ibland kan det vara en slagavgift som gör att din kostnad blir högre än det du bjudit.

*  Köper du ett konstverk vars konstnär lever eller varit död i mindre än 70 år utgår en avgift för följerätt. Den är 5 procent av tavlans pris om priset överstiger 2 865 kronor (2024).

Månadens fråga

Mitt barnbarn ska studera och bo hos mig. Kan det påverka mitt bostadstillägg?
/Mormor

Annika svarar: Ja, du bör kontakta Pensionsmyndigheten om att ni är två i hushållet. Men ditt barnbarn ska givetvis betala för sig. Som student finns möjlighet till studielån, som numera är drygt 13 000 kr i månaden.

Dölj faktaruta
Annika Creutzer
Publicerad 2024-05-22

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas