”Vad ska jag göra med min längtan?”
Foto: Colourbox
Relationer | Fråga Malena!

”Vad ska jag göra med min längtan?”

Malena Ivarsson
Publicerad 2016-04-05

Malena, du är bra! Tack för att du finns och reder upp begreppen. Hoppas att du vill ge din syn på den här omöjliga ekvationen: Här kommer mina tankar fritt ur verkligheten. Klockan är 04:05. Jag vaknar (som jag ofta gör) och längtar efter närhet, fysisk och mental intimitet och sex.
Efter ett långt äktenskap har jag levt ensam i sex år. Periodvis har jag aktivt försökt hitta en partner för någon form av förhållande. Dejtingtesterna matchar ihop mig med välutbildade 55-65 år gamla män. Dessa män söker kvinnor, yngre än de själva.
Visst finns det ”loverboys”, män mellan 20-45 som säger att de älskar äldre kvinnor. Sant kanske, ibland. Men jag vill inte träffa en i min sons ålder!
Jag har prövat dildos och gifta älskare – men de lämnar båda tomhet efter sig. Mekanisk och stulen sex tär på självkänslan. Jag (75 år) är aktiv fysiskt och socialt, en av dessa vitala, levnadsglada, sensuella kvinnor som ofrivilligt och motvilligt avstår från sex och närkontakt med män på grund av brist på partner.
Vad tycker du att jag ska göra med min lust och längtan?
”Mosippa”

Svar: Jag vet hur svår vargtimmen kan vara. Att just den stunden är extra svår har att göra med att vårt försvar är nedsatt på natten. Men det går att ta hand om känslorna och att välkomna lusten och längtan istället för att se dem som ovälkomna gäster.
Jag säger inte att du ska låta bli att försöka hitta en partner, utan använda nattens timmar till att bli mer bekant med dina föreställningar om sex och sensualism. I vanliga fall när livet bara kör på orkar vi eller kan inte lyssna på det som knackar på. Och det är synd, för det som väcker oss på natten bär alltid på ett budskap som kan göra oss mer levande och få syn på det magiska i livet om vi är beredda att lyssna.
Ta chansen att studera dina känslor närmare. Du kan till exempel fråga: »Vad är det jag upplever? Varför känner jag så här?« När man undersöker sina känslor finns där förstås smärtsamma blåmärken, men där finns säkert också andra föreställningar, drömmar, erfarenheter och upplevelser som också behöver mötas. Att ta hand om dem utan att döma kan ge dig en djupare förståelse för dig själv som kan ge dig nya resurser.
Du kan få impulser att göra något helt annorlunda där du sedan träffar någon det klickar med, eller du fyller längtan med ett helt nytt innehåll som gör att du ser det mirakel som finns i att vara i livet även utan en partner.
Sedan finns där en rad tekniker som många upplever fungerar, som att visualisera att du redan har den livskamrat du längtar efter. Eller att varje gång du ser dig i spegeln tala om att du är både vacker och älskad. Och det är ett arbete man bara kan göra i ensamhet för att sedan gå ut i världen med en förhöjd livskänsla där man förväntar sig att bra saker kommer att hända. Då brukar det göra det också.
Malena

 

Malena Ivarsson
Publicerad 2016-04-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas