Ny kärlek förbättrar din hälsa
Hälsa

Ny kärlek förbättrar din hälsa

En änkling som träffat en ny partner mår betydligt bättre än en som fortfarande är ensam fem år efter att han förlorat sin äkta hälft, visar forskning.

Publicerad 2011-12-01

Det är en studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg som visar att änkemän som lyckas hitta ny kärlek inom fyra-fem år efter att de lämnats ensamma klarar förlusten relativt bra.
De män som förblir ensamma riskerar däremot att drabbas av depression, ångest, sömnstörningar och känslomässig avtrubbning. Ensamstående änkemän använder också mer sömnmedel och antidepressiva läkemedel.

Studien har gjorts bland 691 svenska änkemän som alla förlorat sina hustrur i cancer. Tidigare studier i ämnet har främst gjorts bland änkor, och då på förlustens kortsiktiga effekter.

–Tidigare studier har visat att personer som förlorar sin partner på kort sikt löper ökad risk att själva dö genom till exempel självmord. Vår studie antyder för första gången att dödsrisken kan vara mer långlivad än vad som tidigare dokumenterats, och att risken är särskilt stor för de som inte hittar en ny partner, säger professor Gunnar Steineck vid Sahlgrenska akademin som medverkat i studien.

Sannolikt kan det känslomässiga stödet från en ny partner hjälpa till att bearbeta sorgen och skydda mot psykisk ohälsa, tror Gunnar Steineck. Men det kan också vara så att de som har lättast att bearbeta sorgen är samma män som har lättast att engagera sig i att hitta en ny partner.

Gunnar Steineck
Gunnar Steineck

Foto: Göteborgs universitet.

Studien publiceras i tidskriften Psycho-Oncology. Här kan du läsa hela artikeln:

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas