”Sex efter 75 är vackert”
Relationer | Passion
– Man vill bara ha mer! säger Ulla Björkman om att vara förälskad som aldrig förr vid 76 års ålder. Foto Stefan Edetoft

”Sex efter 75 är vackert”

Ulla Björkman träffade mannen i sitt liv när hon var 76. Då hade hon inte haft ett aktivt sexliv på över tjugo år. – När vi älskar är det så vackert så ibland finner jag inte ord för det.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-03-11

Hon har skrivit en naken och ärlig bok om sin omtumlande kärlekshistoria som började för fyra år sedan, Ofrivilligt sexobjekt till vältränad förmögen snygging. Sexobjektet är hon själv och snyggingen hennes sjutton år yngre älskare:

Njuter fullt ut

”Jag är inte längre den jag en gång var. Jag sjunger och jag strippar och jag njuter fullt ut av mitt nya jag. Det är så mycket längtan och nya känslor som får utlopp. Våra älskogsstunder är så vackra. Jag är så lycklig över att få uppleva det här med just honom.”

Tabu

Hon väjer inte för detaljer om hur han smeker henne och hur hon njuter och längtar. Det slår mig att jag nog inte har läst något liknande av en kvinna i hennes ålder. Kanske för att det har varit tabu?
– Sådant bryr jag mig inte om, säger Ulla Björkman. Jag lärde mig tidigt att jag måste bortse från vad folk tycker och tänker.

Jag lärde mig tidigt att jag måste bortse från vad folk tycker och tänker.

”Roulettedrottningen”

Redan när hon var 23 gick hon in i den tuffa spelbranschen och blev kallad ”Roulettedrottningen” i tidningsrubriker. Senare gifte hon sig med NHL-proffset Stefan Persson och bodde i New York. Men mest känd kanske hon ändå är som Christer Björkmans mamma.
Hon träffade kärleken av en slump, i en fabriksbutik utanför Borås.

Lika stark förälskelse och lust

Jag pratar med Ulla Björkman i telefon en kväll i slutet av november. Hon berättar inlevelsefullt om förälskelsen och lusten som är lika stark nu när hon har hunnit fylla 80.
– Han ställde sig mitt emot mig och lutade huvudet i händerna, precis som jag, alldeles nära. Kommer han närmare så kysser jag honom, tänkte jag.

Man vill bara ha mer

Attraktionen var omedelbar och ömsesidig. Redan samma kväll kom mannen hem till henne. De kramades länge, kysstes och smektes och ville inte släppa varandra.
– Det är dopaminet i hjärnan, en signalsubstans som forskarna har upptäckt. Det är jag övertygad om. Det är som att få en liten dos heroin hela tiden. Man vill bara ha mer. Jag har aldrig känt så starkt för någon.

Katastrof

Men när de ”skulle till” blev det inget vidare.
– Det var en katastrof. Du kan tänka dig själv, jag hade inte haft en man på tjugotre år och var torr som fnöske! Det gjorde ont och jag fick kramp i högerbenet och var stel som en pinne, men jag sa ingenting. Jag började vicka på foten för att reda ut det där, men precis när jag fick loss krampen så gick det för honom. Det var som att släcka en eld.

Länge leve lusten!

SPF Seniorerna, PRO och SKPF Pensionärerna har i ett samarbete med RFSU tagit fram en broschyr om ”kropp och sex” för seniorer. Ett ämne som det faktiskt inte finns så mycket skrivet kring. Om allt från erektion till hjälpmedel till lust och att träffa en partner på äldre dar.
Finns att beställa i webbutiken på spfseniorerna.se

Dölj faktaruta

Mycket bättre andra gången

Ulla Björkman skrattar gott. Nu i efterhand går det att se humorn i det. För det blev mycket bättre redan andra gången. Då hade hon köpt massageolja på gynekologens rekommendation. Det gjorde allt mycket lättare och härligare. Han, å sin sida, har alltid varit mån om henne.
– Han sa redan från början att jag skulle veta att det alltid var jag som bestämde när jag ville fortsätta till sovrummet.

Han ljög om sin ålder

Trots att de bodde i samma stad visste hon inte vem han var i början. Han till och med ljög om sin ålder för att hon inte skulle tycka han var för ung.
– Men det var inte så farligt. Det var bara sjutton års skillnad. Jag hade varit gift med en man som var femton år yngre, så det var inget konstigt för mig. Men jag blev överraskad över att han var förmögen. Det fick jag reda på efter tre månader.

Hjärnan och hjärtat är med

Fördelarna med att ha sex när man är äldre tycker hon är många.
– Det är mycket mer på djupet, på något vis. Känslorna är väldigt starka. Man bryr sig inte om hur man ser ut, eller att man ska ligga snyggt och vara vacker hela tiden. Nu är hjärnan och hjärtat med i stället, säger Ulla Björkman.

om jag blir senil och glömmer allt, så vill jag ändå ha kvar berättelsen.

Positivt gensvar

Hon skrev boken mest för sig själv i början, för att förstå vad det var hon var med om.
– Det är därför den är så ärlig. Jag tänkte att om jag blir senil och glömmer allt, så vill jag ändå ha kvar berättelsen.
– Jag lät några vänner läsa den och de tyckte den var så bra att den borde ges ut till fler. Gensvaret har varit fantastiskt positivt. Ingen har varit negativ, säger hon.

Vill inte bli en börda

Hade hon varit yngre hade de förmodligen flyttat ihop.
– Men nu tycker jag att det är skönt att vi har varsitt boende. Då slipper jag vara rädd för att bli sjuk och bli en börda för honom.
Jag frågar om hon någonsin har varit på Tinder eller någon annan dejtingsajt.
– Nej, aldrig. Jag trodde jag var klar med sådant när jag skilde mig för sjutton år sedan.
Nu är hon ett levande bevis på att det aldrig är för sent att bli förälskad.

Som en skänk från ovan

Vad säger då hennes älskare om uppståndelsen kring boken?
– Han är väl inte odelat positiv. Men det är inte värre än att vi fortsätter träffas och har våra kärleksstunder.
– Det är som en skänk från ovan att få uppleva kärleken när man är 76 år. En dröm på något vis.

Text: Hillevi Wahl

Annonsera gratis på hemsidan

Under Kontaktannonser på Senioren.se kan medlemmar i SPF Seniorerna annonsera utan kostnad.

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2020-03-11
senioren-nr-2
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 2 / 2020. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.
#8
senioren-nr-8
Ur senaste Senioren
  • Porträtt: Margit och Willy Silberstein.
  • Hälsosam fika
  • Pensionärsråd: Du och din erfarenhet behövs
  • Malena Ivarsson: Skriv en ärlig kontaktannons

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas