Att dejta är lika pirrigt nu!
Foto Maragareta Bloom Sandebäck
Relationer

Att dejta är lika pirrigt nu!

Tinder när man är över 60 funkar det? Det vet Åsa Klevard att det gör. Hon har hittat både kärlek och några "totala stolpskott" via nätdejting.

Tidningen Senioren
Publicerad 2020-03-12

Åsa Klevard bor i Sollentuna och är journalist i grunden.
– Jag har alltid varit nyfiken. När jag berättade för mina väninnor att jag lagt upp en profil på Tinder sa de ”typiskt dig”, säger hon och skrattar.

Möter bara kvinnor

Sällskap saknar hon inte. Hon har många vänner och är ständigt i farten med kurser, bio och utställningar.
– Men jag möter bara kvinnor överallt, var är gubbarna? Sitter alla hemma och glor på sport på tv eller spelar golf?

”Du måste träff nån”

Åsa är varken förtjust i golf eller sport på tv. När hon blev änka för tio år sedan hade hon haft 25 fina år med sitt livs kärlek. Efter honom trodde hon aldrig någonsin att hon skulle vilja dejta igen. Väninnor tyckte annorlunda.
– Du måste träffa någon ny, du som är så utåtriktad, sa de. Det tyckte hennes söner också. Hon testade först en dejtingsajt som fungerade som Tinder.

Blev nervös

– Då var det en man som hade lagt ut en slags rebus. Om man kunde lösa den fick man hans mejladress. Det tyckte jag var lite kul. Jag löste den lätt som en plätt och så började vi skriva mejl till varandra. Han var jättetrevlig. Efter ett tag föreslog han att vi skulle ses på Skype.
Men då blev Åsa nervös. Tänk om han inte gillade hur hon såg ut!?

Han höll på att skratta ihjäl sig! Som tur var hade båda en rejäl dos humor.

Blev helknäppt

– Det blev ett helknäppt Skypemöte. ”Men du syns ju inte speciellt bra”, sa han. Näe, sa jag för då hade jag släckt ner runt om, och hade en stor scarf runt halsen. Han höll på att skratta ihjäl sig!
Som tur var hade båda en rejäl dos humor. Efter 40 timmars skypande bestämde de att de skulle träffas.
– Jag kände direkt att jag var intresserad, säger hon.

Blev ett par

De blev ett par och levde som särbos i flera år.
– Lars dog för något år sedan.
Åsa säger det rakt på. Inga krusiduller om det, heller. När man hunnit fylla 75 finns inga garantier för någonting. Allt roligt är bara bonus.

”kan ju alltid titta”

– När jag gick in på Tinder nu på försommaren var det inte för att hitta någon, jag var mer nyfiken: Vad är det här för slit-och-släng som ungdomar håller på med, liksom! Jag var tvungen att kolla. Jag kan ju alltid titta, det är gratis, tänkte jag.

Åsas bästa tips för 60+ på Tinder

  •  Du måste ha en bild, annars får du inga svar. Be någon ta en snygg bild. Ingen selfie, då får man bara ful dubbelhaka.
  •  Tänk på i vilken miljö du tar bilden. Det säger något om dig själv. Undvik badrummet.
  •  Var ärlig med din ålder.
  •  Skriv varken för långt eller för kort om dej själv, men var tydlig med hurdan du är, vad du har för intressen och vad du söker.
  •  Var inte för ”på” när du väl har fått kontakt. Pröva dig fram, var lite tålmodig.
  • Ha en dialog i stället för att babbla på om dig själv.
  •  Lyssna! (Det här borde speciellt män 60+ öva på).
  •  Var beredd på att både bli bekräftad, men också avvisad. Det är inget att gräma sig över. Man måste kyssa många grodor innan man träffar på en prins.
  •  Ses ute på ett glas vin eller fika på första dejten. Inte middag! Känns det inte bra vill man kunna avsluta dejten snabbt.
  •  En semesterflört? Tinder känner av var du är och skickar foton inom det avstånd som du angett. Jag fick kontakt med en trevlig man från Norge när jag var i Värmland.
Dölj faktaruta

Nya bilder varje dag

Hon lade upp en bild och kort beskrivning. Åsa använder pseudonym och väljer själv när hon vill ge sin mejl till någon. Varje dag får hon 25-50 bilder som hon kan välja att svajpa höger eller vänster på. Alla är mellan 60 och 75 år och finns inom tio mils avstånd.

Stort bekräftelsebehov

– Vänster är bort, höger är okej. Om någon har svajpat höger på mig också kommer det upp ett meddelande: It’s a match! Det är spännande och pirrigt. Jag har ju fortfarande ett stort bekräftelsebehov, så det gör mig glad och upprymd.

Jobbar på en bok

Hon har varit på en del dejter och chattat med ett tiotal. Än har hon inte hittat någon hon är speciellt intresserad av, men hon fascinerades så mycket över all den starka längtan, allt allvar men också allt tokigt hon ser. Journalisten i henne har gått igång på det och nu gör hon research till en bok om nätdejting.

Nio roliga fakta om nätdejting

1. I Sverige uppstod nätdejting runt år 2000 och har sedan dess vuxit snabbt. 2010 visade en Sifo-undersökning att nästan var fjärde nytt förhållande i Sverige inleddes via nätet.
2. 180 miljoner människor nätdejtar i dag, enligt statistikdatabasen Statista. Jakten på kärlek är värd miljarder.
3. Antalet seniorer på dejtingsajter har fördubblats på bara några år, från 6 till 12 procent (2015), enligt internationella undersökningar. I Sverige är det dock bara 3 procent av de svenska internetanvändarna över 55 år som uppger att de använder dejtingsajter (2016).
4. Tinder är världens mest nedladdade dejtingapp.
5. Den typiska Tinderanvändaren ägnar 90 minuter med appen varje dag.
6. Mer än hälften av användarna uppger att de ljuger om något i sina profiler, exempelvis om sin ålder, jobb, vikt, längd och inkomst.
7. Snö tycks få seniorer att längta lite speciellt efter kärlek. I en ny studie gjord av amerikanska Zoosk ökade aktiviteterna på sajten från 38 till 56 procent när det snöade i New York i fjol.
8. Första söndagskvällen i januari är den absolut mest populära dagen att nätdejta.
9. Grindr är den största HBTQ-dejtingappen och har över 27 miljoner användare i hela världen.

Dölj faktaruta

Den ska handla om Tinder, om all längtan som finns där och om alla människor som söker kontakt. Kanske blir det korta noveller, kanske seriestrippar med mycket humor. Hon hoppas att ett förlag ska nappa på idén.

Många är seriösa

– En del tror att människor på Tinder bara är ute efter sex, men så är det inte. Många skriver att de vill hitta sin själsfrände.
Vissa profiltexter får henne dock att häpna. Som den här: ”Jag skiter i dina foton på katter, hundar, fjäll, yogaställningar och barnbarn, jag vill bara ligga”.

Var sann och ärlig

Jag frågar om ”stolpskotten” hon har dejtat.
– Hm. Jag vill inte hänga ut någon. Men mjukisbrallor och fläckar på skjortan är inte någon jättehit.
Det grundläggande tipset Åsa ger är dock förvånansvärt enkelt: Var sann och ärlig. Då är det mycket lättare att få en bra matchning.
Hon känner till flera som har hittat kärleken på dejtingsajter.
– När andra ser att det funkar, även i vår ålder, så tror jag att fler vågar sig dit.

Text: Hillevi Wahl

Annonsera gratis på hemsidan

Under Kontaktannonser på Senioren.se kan medlemmar i SPF Seniorerna annonsera utan kostnad.

Dölj faktaruta
Tidningen Senioren
Publicerad 2020-03-12

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas