”Det gäller att ha kul hela tiden”
Se & läs | Kultur
Kultur är hälsa Picknick i Döbelns park i Umeå. Foto: Umeå kommun

”Det gäller att ha kul hela tiden”

Stuga, sandstrand eller ensamhet i en lägenhet? Kultur kan lindra sommarens tystnad. Men kommunernas satsningar ser olika ut.

Publicerad 2012-06-20

Många kommuner satsar på kultur under sommaren, för både invånare och turister. Göteborgs stad bjuder på mängder av gratiskonserter, parkteater, visaftnar, jazzkvällar och torgföreställningar. I Gävle arrangeras konstvisningar, litteraturquiz, konserter och swingdans, dels av Gävle kommun, dels av föreningar, studieförbund och privata näringsidkare. Men man har ingen särskild fokus på att kulturen ska rikta sig mot seniorer.
– Jag tror man tänker bara att det ska bli en bra blandning, att det ska bli en bra mix. I sommar har vi vandringar i regementsparken och blåsorkestrar till exempel, men det kan man ju gilla även om man är fjorton, säger Eva Sahlsten på Kultur och Fritid i Gävle.
Båda kommunerna erbjuder visserligen riktad kultur, men inte till friska seniorer, utan för personer som är i behov av omsorg.

I Umeå tänker man annorlunda. Under hela sommaren är aktiviteterna för seniorer igång i Döbelns park. Det är blomsterloppis, allsång, picknick, historisk vandring och boule… Kommunen, studieförbunden, trädgårdssällskapet och pensionärsförbunden samarbetar om arrangemangen.
– Umeå har oerhört mycket som riktar sig till alla. Men under sommaren har vi valt att göra extra för de äldre, säger Eleanor Bodel på Kultur för Seniorer på Umeå kommun.
– Ensamheten är ett av de största hoten mot hälsan. Nu kan man gå ner till parken, träffa folk och bryta sin isolering. Alla har inte sommarstugor.
Är kulturen som social funktion extra viktig på sommaren?
– Den är viktig året runt. Men är det sommar och varmt så vill du komma ut. Och då är det kul att ha någonstans att ta vägen.
Hon får medhåll av Marianne Staflund från SPF. Hon ingår i ”Vi fem”, en grupp som är ett samarbete mellan alla seniorförbunden i kommunen.
– Många kvinnor säljer sin bil när de blir ensamma och kan inte längre ta sig ut på landet. Och Umeå är en studentstad. Det kan bli ganska dött på sommaren om ingen gör något.

Kultur för seniorer startade som ett projekt för tio år sedan, men är idag en prisbelönt kommunal verksamhet med två anställda. Siffrorna för 2011 är inte klara än. Men under 2010 kunde kommunen erbjuda 8 123 arrangemang med seniorer som målgrupp. Allt detta för 300 000 kronor.
– Vi är ett nätverk bestående av rubb och stubb av allt vad Umeå har att erbjuda, från konstvandringar till ishockey. Alla gör sin del. Mycket går via studieförbund, säger Eleanor Bodel, som även är med i riksdagsgruppen för kultur och hälsa, tillika före detta popstjärna.
Är kultur särskilt viktig för äldre?
– Det är viktigt för alla människor. Hon hänvisar till forskningen som nu kommit långt i att visa att musik och annan kultur får oss att må bra och bli mindre deprimerade. Kultur kan skjuta upp åldrandet, menar hon.
– Den farligaste tiden vi har, det är när vi går i pension. Då blir många deprimerade. Och är du deprimerad, så blir du lättare dement.
– Det gäller att ha skitkul hela tiden!
Många tror att man inte kan lära sig nytt när man är dement, men det är fel.
– Bara jag kan dansa med ett finger, så låt mig dansa med det då.

Borde fler kommuner satsa på detta?
– Självklart! Jag vet att det är många kommuner som funderar. Tyvärr ofta bara i projektform. Man tar inte steget fullt ut. Forskarna kan ju forska ihjäl sig. Men är det ingen som använder sig av resultaten och tar till sig kunskaperna så är det ju ingen mening, säger hon.
– Samhället tjänar ju på kulturen, ekonomiskt men framför allt livslust.

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas