Nya favoriter för kropp och knopp
Genrebild: Colourbox
Hälsa | Vård | Skönhet

Nya favoriter för kropp och knopp

Det har hänt mycket i skönhetsvärlden de senaste 20 åren. Här får du koll på produkterna och innovationerna som blivit storsäljare. Allt från smart rengöringsvatten och utslätande primer till snabbverkande fotfixare…

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-07-11

Niveas storsäljande fuktkräm skapades faktiskt redan 1911. Maybelline lanserade mascaran 1913. Tio år senare fanns flytande nagellack att köpa. Makeup-artisten Max Factor uppfann krämfoundation på 30-talet och sent 60-tal kom de första brun utan sol-krämerna.
Kosmetikaindustrin står aldrig stilla. Men det är med primer, BB- och CC-krämer – 2000-talets riktigt stora innovationer – som framtiden kommit närmare. Älskade av de flesta som testat. Medan vissa andra nyheter snabbt glöms bort.

 

Hudvård

 

1 Sheet mask
De senaste årens storsuccé är serum-
indränkta ansiktsmasker för engångsbruk. Masken ska verka 15-20 minuter på rengjort ansikte, och utlovade effekter är ofta återfuktning, uppstramning, jämnare hudton och ökad fyllighet. I foliekuvertet finns ofta serum kvar, så klappa in det över hals och dekolletage (och utnyttja sista gnuttan genom att massera krokodiltorra underben med den begagnade masken).
Tips! Satsa på mellanpris och uppåt, lågprisköp passar bäst för ungdomar.

 

2 Micellärvatten
Rengöring med micellär-teknik (nano-molekyler som drar åt sig och binder fett och orenheter) är toppen – då kan en fuktad bomullspad fånga upp makeup, sebum och smutspartiklar utan att eländet glider tillbaka på huden. Micellärer har länge använts i ansiktsvatten men sedan några år har beteckningen också landat på etiketterna.
Tips! Micellärvatten finns i alla prisklasser, men här kan budget vara minst lika bra som dyrgriparna.

 

3 Nattmask
Nattmasker lanserades som extra verksamma nattkrämer att bruka några gånger per vecka för att ge huden det lilla extra. Den nattmask som rekommenderas för kontinuerligt bruk är en omdöpt nattkräm, så det gäller att läsa på etiketten om du vill ha något med extra krut. Leta efter aktiva ingredienser som peptider, retinol och bakuchiol.

 

 

 

Makeup

 

4 Primer
Primer verkar i det tysta genom att agera fästskikt mellan fuktkräm och foundation. De innehåller ofta skålformade sfärer som förvillar ögat och gör att huden ser något slätare ut. Därför använder många sin primer för sudd-effektens skull. Även utan foundation.
Tips! Matt primer är toppen för skalliga män som vill undvika ”biljardkule-blänk”.

5 BB- och CC-Cream
På 60-talet lanserade en tysk hudläkare BB-cream (kort för ”beauty balm”) en kraftig och extremt vårdande foundation, avsedd för patienter som gjort ansiktslyft eller kraftig syrapeeling. Sextio år senare, i skönhetsintresserade Korea, förvandlades BB-cream till en tunn foundation med fem egenskaper: vård, färg, lyster, sudd-effekt och solskydd. Resultatet blir en lätt, naturlig finish. Behöver du mer täckning? CC-cream står för ”color correcting” och är bästa val när du vill gömma röda partier utan att ge avkall på en fräscht naturlig look.

6 Flytande läppstift
Hur kan läppstift sitta fint i timmar utan att rubbas? Hemligheten ligger i de polymerer som bildar ett flexibelt, tunt och tåligt skikt över läpparna. Storsäljaren Max Factor Lipfinity kom redan år 2000, de senaste åren har ett otal flytande stift förfinat grundtekniken.

7 Brynmascara
I ungdomen formade vi brynen med fuktad tandborste och hård tvål. Nu har unga influencers upptäckt och döpt om vår nygamla metod till trendiga ”soap brows”på sociala medier. Åldersrika bryn trivs nog bäst med en modern brynmascara vars pigmenterade kräm som ger färg, täcker grå strån och samtidigt håller bångstyriga bryn på plats. Glesa bryn? Leta efter en fiberberikad produkt som ger extra fyllighet.

 

Hår

9 Pre-shampoo
Senaste nytt är att förbehandla håret 10–20 minuter innan själva hårtvätten. Vissa pre-shampoo lyfter bort oönskade mineraler som klor, järn och magnesium som kan orsaka missfärgat hår. Andra har en extra mjukgörande och återfuktande verkan.

10 Schampo-kaka
Schampo i fast form blir allt mer populärt. Smart, eftersom du slipper betala för frakt av vatten, tjusig flaska och emballage – men du behöver förstås en tvålkopp hemma och en ask om schampot ska med på resa…
Tips: Arbeta upp lödder i händerna, lägg ifrån dig tvålen och massera sedan in fluffet i håret.

 

11 Hårbottenskrubb
En månatlig storstädning av hårbotten är både behagligt och välgörande. Det gör du enklast med en schampokräm där socker- eller saltkristaller ger en mekanisk skrubbeffekt och samtidigt kickar igång blodcirkulationen. Resultat blir ren, lugn och välskött hårbotten.

 

 

Naglar

12 Dip In Nail Polish Remover
Vilket lyft med nagellacksborttagning på burk, jämfört med illaluktande bomullstussar. Du sticker helt enkelt ner fingret i den fuktiga svampen och vrider runt så lacket löses upp snabbare än kvickt. Svampen föser bort envisa rester och några sekunder senare är nageln ren. Högeffektivt och så gott som luktbefriat!

Fot

13 Fotfixare
Lena hälar på en minut – jajamen. Spreja på torr fot, vänta en minut och använd specialfilen över torra partier innan du tvättar.

Verktyg

14 Beautyblender
En makeupartist i USA tröttnade på sladdriga makeupsvampar och svarvade till ett ägg i slitstarkt och finporigt skumgummi. Lanseringen 2009 blev succé! Svampen är lätt att hantera: börja med att fukta den och ”pricka” huden med produkten, ”studsa” sedan med en urvriden Beautyblender och förvånas över det jämna och naturliga resultatet. Många kopior finns, de flesta fungerar väldigt bra

Text Linnea Öst

Tidningen Senioren
Publicerad 2021-07-11
senioren-nr-5
Artikeln är hämtad ur Senioren nummer 5 / 2021. Missa inget innehåll - bli medlem i SPF Seniorerna och få Senioren kostnadsfritt eller starta en prenumeration på Senioren.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas