Fler väljer nätet för att hitta kärlek
Foto: Ponsulak / Colourbox
Relationer | Dejting

Fler väljer nätet för att hitta kärlek

Dans och internet är främsta vägarna till ny kärlek mellan 60 och 90. Allt fler väljer att söka kontakt via nätet.

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-06-27
Peter Öberg

– Flera hittar även nygamla relationer, återvänder till tidiga förälskelser eller någon man kände i unga år, berättar Peter Öberg, professor i socialt arbete vid Högskolan i Gävle.

Mycken forskning kring ålderdom handlar om problem, vård, sjukdom och kostnader. Men inte Peter Öbergs. När han och kollegan Torbjörn Bildtgård, docent vid Stockholms universitet, undersöker den åldrande familjen i förändring handlar det mycket om möjligheter.

Inga säkra siffror

– Tack vare just Senioren har vi nått många som bidragit till vår första studie, förklarar Peter Öberg nöjt.
Just nu är studien av 60-90-åringar som gått in i nya relationer på väg att bli bok. Men mycket är fortsatt mindre undersökt. Hur många 60-plussare som lyckas hitta ny kärlek finns till exempel inga säkra siffror på. Enligt civilstånd lever ungefär hälften av 60-90-åringarna i Sverige som gifta, bland övriga är runt en tredjedel sambo eller särbo och resten singlar.

Experimenterar

Av dem som inleder en ny relation efter 60 är däremot hela sju av tio särboende, närmare tre av tio sambo och väldigt få gifter sig.
– Äldre experimenterar med nya former av samlevnad, säger Peter Öberg och beskriver dagens svenska 60-plussare som ”avantgarde”.
I samma åldersgrupp har skilsmässorna sedan sekelskiftet närmast fördubblats. Även detta påverkar sökandet efter ny kärlek.

Dans och nätet

När forskarna frågat var och hur 60- 90-åringar lyckats möta en ny partner delas förstaplatsen mellan dans och internet. Därefter följer vänner.
Här ingår även bekanta från förr, som kan spåras bland annat via datorn.
Vuxna barn kan bli ”dejtingcoacher” som bistår när det ska fixas en profil för att söka nya kontakter via nätet, berättar Peter Öberg.

Hur vanligt är det att kvinnor och män som lever ensamma i åldern 65+ drömmer om en ny partner?
– Det handlar mycket om hur man ställer frågan. När vi frågade singlar som inte har någon partner om de helst skulle vilja leva i en parrelation säger en fjärdedel ja. När vi undrade om de kan tänka sig en relation om de träffar rätt person svarade ungefär hälften ja.

Hur stor är chansen att lyckas?
– Det ser väldigt olika ut för män och kvinnor. Män har betydligt större marknad, eftersom överskottet på kvinnliga singlar ökar ju högre upp i åldrarna man går. Männen är också mer intresserade av att skaffa en ny relation på äldre dagar, liksom frånskilda är mer intresserade än änkor och änkemän. En majoritet förblir ändå singel, men en växande minoritet går in i nya relationer.

Vilket råd skulle du vilja ge den som söker ny kärlek?
– Att det är möjligt. Chansen ökar ju större intresse du har av att möta en ny partner. Som singel kan du ha klara uppfattningar om vad du söker och hur allt ska vara, men när du väl inleder en relation kan prioriteringarna bli helt annorlunda.

Varför är oddsen för ett gott kärleksförhållande bättre i den här åldern?
– Det handlar om det vi kallar tidsparadoxen. Å ena sidan har du så mycket tid att odla relationen i den här tredje åldern som du aldrig haft tidigare. Samtidigt är man medveten om att en begränsad livstid återstår. Det påverkar på olika sätt, men bland annat är man mer rädd om sin relation. Man blir också mer tolerant.

 

Fotnot: Läs mer på hemsidan www.hig.se/äldresfamiljerelationer.
Den första studien blir nu bok, med titeln Intimacy and ageing (Policy Press). Forskarna söker framöver pengar till ett nytt projekt om det växande fenomenet att skilja sig på äldre dar.

Text: Karin Tufvesson

Foto på Peter Öberg: Torbjörn Bildtgård

Tidningen Senioren
Publicerad 2017-06-27

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas