Rödvin innehåller ”mirakelämne”
Rödvin innehåller reservatrol som kan vara bra för balansen Foto Colourbox
Hälsa | Balans

Rödvin innehåller ”mirakelämne”

Reservatrol, som bland annat finns i rödvin, har visat sig ha en mängd goda effekter på djur, och förmodligen även på människor. Bland annat tros ämnet kunna påverka rörlighet och balans hos äldre

Publicerad 2012-08-31

Forskare i Pittsburgh undersöker sedan en tid tillbaka de positiva effekterna av ämnet reservatrol, som finns i skalet på druvor.
Bland annat tycks det kunna sänka kolesterolvärden, skydda mot cancer och förbättra balansen.

Eftersom fallskador är en av de vanligaste dödsorsakerna är det mycket positivt om man kan hitta ett sätt att ge äldre bättre balans.

Men att dricka rödvin för att få bra balans låter inte bara motsägelsefullt. Det är det också. Veteranen har tidigare skrivit om att alkohol kan vara en stor bakomliggande faktor till de många fallskadorna bland äldre.

Reservatrol finns förvisso i rödvin, men i mycket små mängder. Dessutom har ämnet visat sig svårt för kroppen att ta upp. De goda effekterna i experimenten har man fått efter att ha gett försöksdjuren höga doser reservatrol som tillskott.

Så för all del, drick gärna ett glas rödvin om dagen. Det sägs ha flera nyttiga egenskaper, och om inte annat så är det gott och trevligt.
Men räkna inte med att det kommer att ge dig bättre balans. För att reservatrolet ska ge någon effekt tycks det krävas betydligt högre doser än vad du kommer upp i med hjälp av några glas vin. Och dricker du så många glas som skulle behövas, då får du definitivt ingen bra balans.

 

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas