Elvy har inte rätt till färdtjänst
färdtjänst Foto Pelle Oskarsson/Carina Lundberg
Vård & omsorg

Elvy har inte rätt till färdtjänst

Ta bussen i stället! Det blev beskedet till Elvy Magnusson i Göteborg när hon sökte färdtjänsttillstånd. Elvy är 89 år och har hjärtproblem som gör att hon inte kan gå längre sträckor.

Publicerad 2011-11-30

Elvy överklagade till Förvaltningsrätten men fick avslag också där.
– Jag förstår inte riktigt varför jag inte kan få färdtjänst. Kanske beror det på att jag inte behöver käpp eller rullator när jag promenerar. Men jag har hjärtbesvär som gör att jag inte kan gå särskilt långt och jag klarar inte av att åka med den vanliga kollektivtrafiken, säger Elvy Magnusson.

 

Måste vila efter 100 meter

Elvy har förmaksflimmer och högt blodtryck. Hon blir väldigt trött av sina hjärtbesvär och måste vila ofta på grund av att hon blir andfådd och yr när hon promenerar. Hon kan gå cirka 100 meter i långsam takt vilket kan ta upp till 15 minuter. Sedan behöver hon sätta sig ner.
– Jag kan åka med flexlinjen där hållplatsen ligger i närheten. Det tycker jag är jättebra. Och jag åker med den ibland. Men den går inte på helgerna. Och inte på eftermiddagarna och kvällarna efter fyra. Så jag kan inte ta mig någonstans på andra tider. Och jag kan inte hälsa på mina barn och barnbarn som går i skolan och arbetar på dagarna, säger Elvy.

 

Kommer inte ut särskilt mycket

Att åka vanligt buss fungerar inte. Trots att hållplatsen bara ligger några hundra meter bort kan den sträckan ta långt över en halvtimme för Elvy att gå.
Och Elvy säger att hon är för gammal och trött för att orka med att göra byten.
– Istället blir jag sittande hemma. Jag åker med flexlinjen en eller två gånger i månaden. Och mina barn hämtar mig ibland. Annars kommer jag inte ut särskilt mycket.

 

”Inte normalt att bära på mat”

Elvy överklagade till Förvaltningsrätten eftersom hon tycker att hon borde ha rätt att resa med färdtjänsten någon gång i månaden. Men trots läkarintyg som styrker att hon har hjärtbesvär, hypertoni och svårt att gå längre sträckor fick hon avslag även där.
Elvy blir särskilt ansträngd om hon behöver bära med sig mat och andra varor. Men inte heller det var ett argument som föll i god jord.
”Detta räknas inte till vad en person normalt har med sig och beaktas inte heller i färdtjänstlagen.”, skriver färdtjänstnämnden i Göteborg i sin inlaga till Förvaltningsrätten. Färdtjänsten motiverar också sitt avslag med att Elvy Magnussons svårigheter att gå enligt färdtjänsten handläggare inte ska betraktas som ett rörelsehinder utan som en ”något anpassad gångtakt.”

 

”Hög tid se över lagstiftningen”

I Förvaltningsrättens beslut skriver man att utredningen visar att Elvy har »vissa svårigheter att förflytta sig« men de bedöms inte vara så »väsentliga« att behov av färdtjänst föreligger. I beslutet hävdar man också att flexlinjens begränsade turlista och Elvys svårigheter att bära inte har någon betydelse:
”Vad Elvy Magnusson anfört om att flexlinjen inte trafikerar på alla de tider hon vill och att det är svårare när hon bär exempelvis matvaror medför inte att hon har rätt till färdtjänst. Överklagandet ska därför avslås.”
– Om det är den tolkning av färdtjänstlagen som våra förvaltningsdomstolar gör är det absolut hög tid att se över lagstiftningen, säger Gunnar Hindelius, ordförande SPFs trafikkommitté i Göteborg.
Text och foto Pelle Oskarsson/caliber film&reportage ab
Fotoassistent Carina Lundberg

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas