Gratis resa och boende ska locka vårdpersonal i sommar
Foto: Getty Images
Nyheter | Vård | personalbrist

Gratis resa och boende ska locka vårdpersonal i sommar

Region Norrbotten erbjuder gratis boende och resan betald för att locka vikarier till vården i sommar. En anledning är konkurrens från gruvnäringen som erbjuder högre löner.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-16
Vykort som Region Norrbotten skickar till 50 000 sjuksköterskor.

– Vi har ju ett läge där vi är onödigt beroende av inhyrd vårdpersonal, det är någonting som vi definitivt skulle behöva komma oss ifrån och sen har vi ett stort behov av inflytt. Det finns inte tillräckligt med folk med rätta kompetenserna, så är det säger Torbjörn Espling, verksamhetschef på Gällivare sjukhus till TV4.

Senioren har tidigare skrivit flera artiklar om personalbristen inom vård och omsorg. Inte minst den akuta bristen på vikarier i sommar som många kommuner och regioner har.

Redan nu är det till exempel brist på personal på Gällivare sjukhus. Där gör konkurrensen från gruvnäringen som erbjuder bättre löner att många väljer industrijobb före jobb inom vård och omsorg.

Men det är inte bara Gällivare i Norrbotten som är drabbat utan nu erbjuder Region Norrbotten gratis boende och resan norrut betald till de som väljer att jobba på sjukhus eller hälsocentraler under sommarmånaderna. I Gällivare och Kiruna även inom tandvården.

Bland annat kommer 50 000 vykort att skickas till sjuksköterskor i de större städerna i landet för att locka dem till Norrbotten i sommar och erbjudandet när det gäller resa och boendet inkluderar även familjen.

Jan Hagberg
Publicerad 2023-02-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas