Abba kan vinna sin första Grammy
”Voyage” kan bli årets album. Foto: Pressbild
Kultur | Nyheter | grammisgalan

Abba kan vinna sin första Grammy

Det är aldrig försent. I kväll kan Abba vinna en Grammy för första gången.

Jan Hagberg
Publicerad 2022-04-03

”Vi är så glada att våra fans verkar ha njutit av vårt nya album lika mycket som vi njöt av att göra det! Vi är helt överlyckliga över att ha ett album på toppen av listorna igen!” skriver Abba i ett mail, enligt Expressen.

Nä, Abba fick aldrig någon Grammy under den förra storhetstiden men nu är den svenska popgruppen nominerad i kategorin Årets låt för låten ”I still have faith in you”

Faktum är att Abba aldrig varit nominerade för en Grammy, skriver BBC. Däremot blev ”Dancing queen” invald i Recording Academy’s ”Grammy hall of fame” 2015.

Abbas låt ”I still have faith in you” var en av de två singlarna som släpptes i samband med Abbas comeback i höstas. Den andra låten var ”Don’t Shut Me Down”

De två andra nominerade i kategorin Årets låt är ”Peaches”  med Justin Biebers och ”I get a kick out of you, duetten med Tony Bennett och Lady Gaga.

Fler svenska nomineringar

Sverige har även fler nomineringar. R’n’b-artisten artisten Snoh Aalegra är nominerad i två kategorier, Bästa r’n’b framträdande samt Bästa r’n’b album. Det är hans första nomineringar.

Den svenske kompositören Ludwig Göransson vann en Grammy 2019 i kategorin Bästa soundtrack album för musiken i Marvel-filmen Black Panther. Nu är han nominerad i samma kategori för musiken i säsong två av ”The Mandalorian”

Julia Karlsson och Anton Rundberg, som utgör den svenska låtskrivarduon ”Hightower”, är nominerade i kategorin ”Bästa dans/elektronisk låt” för låten ”The business” av Tiësto.

Äger rum i Las Vegas i kväll

Bland de nominerade finns också flera svenska doldisar. Låtskrivarna Julia Karlsson och Anton Rundberg står bakom Tiëstos ”The business”, som kan få pris för bästa dans/elektronisk låt.

Rami Yacoub har producerat några av låtarna på Justin Biebers nominerade album ”Justice” och Oliver ”Junior” Frid har producerat låten ”Pov” på Ariana Grandes album ”Positions” som är nominerat i kategorin Bästa popalbum. Ilya Salmanzadeh har varit inblandad i båda nyss nämnda.

Årets Grammygala äger rum 3 april på MGM Grand Garden Arena in Las Vegas och är den 64:e i ordningen. Den sydafrikanske komikern Trevor Noah är konferencier

Jan Hagberg
Publicerad 2022-04-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas