En mästare är tillbaka!
Böcker | Kultur | Ingalill läser

En mästare är tillbaka!

Ingalill Mosander har läst första delen av Arne Dahls senaste serie om Novagruppen och dess chef Eva Nyman och den håller vad den lovar. Läs Ingalill Mosanders fem boktips nedan.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-11-06

Fakta: Landet utanför av Henrik Berggren, Norstedts
En trilogi om Sverige under andra världskriget. Del 3: 1943–45. Efter tyskarnas nederlag vid Stalingrad 1943 gick världskriget in i en ny fas. De allierades invasion i Normandie blev ytterligare en bekräftelse på att Hitler skulle förlora kriget. Men Per-Albin fortsatte ändå att hävda Sveriges neutralitet. Samtidigt pågick vardagslivet som vanligt. En fascinerande, initierad skildring av det politiska spelet på hög nivå.

Deckare: I cirkelns mitt av Arne Dahl, Bonniers
En mästare är tillbaka. Första delen av en ny serie om Nova-gruppen och dess chef Eva Nyman håller vad den lovar. En rad blodiga terrorattentat inträffar i Stockholm – alla med en gemensam nämnare: offren är på olika sätt knutna till klimatförstöringen. Tempot skruvas hela tiden upp och jag nästan snubblar över bokstäverna när den explosiva upplösningen närmar sig. En rafflande historia med många bottnar.

Biografi: Himlen nära av Lo Dagerman, Norstedts
En bok om Stig Dagerman och Anita Björk, skriven av deras dotter Lo Dagerman. Han var en av 1900-talets viktigaste författare, hon en av våra stora skådespelerskor. Deras äktenskap avbröts efter fyra år då Stig Dagerman begick självmord. Lo Dagerman har lyckats skriva en levande, väldokumenterad och starkt berörande berättelse om sina föräldrar, om konstnärskap, livskamp och kärlek.

Reportage: Spelkungen av Johanna Bäckström Lerneby, Mondial
Myndighetssamverkan. Det låter inte särskilt upphetsande men var precis vad som behövdes för att polisen skulle kunna göra det största tillslaget i svensk kriminalhistoria. Det är en svindlande berättelse om hur en serbisk arbetskraftsinvandrare lyckas bygga upp en kriminell verksamhet kring spelautomater och tjäna hundratals miljoner. I spåren följer våld och mord. Journalistik när den är som bäst.

Barn: Tolv av Lisa Bjärbo, Johanna Lindbäck och Sara Ohlsson, Lilla Piratförlaget
Om någon bok skulle kunna få en tolvåring att slita sig från Tiktok så är det den här. Med suverän fingertoppskänsla skildrar författarna tolv klasskamrater och deras liv i sexan. Det handlar om ilska, förälskelse, pengar, pubertet och annat som är viktigt för tolvåringar. Boken är en kollektivroman där varje kapitel är en berättelse i sig. Men har man väl börjat kan man inte sluta utan läser den i ett svep. Åtminstone gjorde jag det.

Ingalill Mosander
Publicerad 2023-11-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas