Vem är egentligen den mytomspunne, produktive och världsberömde konstnären Banksy som började dyka upp som gatuartist i engelska Bristol på 1980-talet? Än så länge är det ingen som vet. Men vi kan ändå njuta av hans konst. Text Rolf Hammarlund
Vem som gömmer sig bakom signaturen Banksy är en fråga många är alltmer intresserade av. Inte minst efter den retrospektiva utställningen The Mystery of Banksy – A Genious Mind som visats i Göteborg och Malmö och som nu kommer till Stockholm.
Utställningen har turnerat runt i Europa till bland annat München, Berlin, Hamburg och Zürich. Nära 1,5 miljoner besökare har fått bekanta sig med den gåtfulle konstnären.
Trots att Banksy själv inte godkänt utställningen till hundra procent får man en helhetsbild av konstnärskapet med gatukonst, videoinstallationer, schabloner, tryck på tyg, aluminium, plexiglas, oljemålningar, skulpturer och annat i skalenliga kopior.
Här kan man se alla Banksys mest spännande skapelser i totalt mer än 150 verk. Man har byggt upp gator och stora väggar, en typisk engelsk tunnelbanevagn och till och med en röd- och guldfärgad elefant i naturlig storlek. Banksys kanske mest kända verk Flickan med ballongen som dök upp i Southbank i London 2002 återfinns i olika motiv. I en video får man se hur en reproduktion av Flickan med ballongen under en konstauktion på Sotheby’s i London strimlas till hälften efter klubbslaget och trots detta ökar i värde. I videon avslöjas hur det gick till.
Just 2002 övergav Banksy tekniken att spraya aerosolburkfärg och började med sin favoritstil, att göra schabloner.
I det mesta av Banksys konst finns en mörk humor och satir och den tar tydlig politisk ställning, till exempel i Israel-Palestinakonflikten. Banksy driver med det brittiska kungahuset, är kritisk mot kapitalismen och konsumtionssamhället och har skapat många antikrigsmotiv, ofta med hotfulla stridsvagnar och ansiktslösa soldater. Och det ingår många verk med stöd och sympatier till Ukraina i det pågående kriget. På flera platser i det krigshärjade landet dök det tidigt upp väggmålningar utförda av Banksy.
Som många framgångsrika artister och konstnärer har också Banksy köpt en stor yacht i Medelhavet. Men i stället för lyxkryssningar används båten till att hjälpa flyktingar på ett säkert sätt till Europa.
Att Banksy är anonym har varit en nödvändighet för att kunna utföra de oftast olagliga konstverken på offentliga platser. Som när Banksy, utklädd till städare, under pandemin tog sig in på en tunnelbanevagn, sa åt passagerarna att lämna kupén på grund av smittorisk och sedan utförde sitt konstverk i vagnen.
Just anonymiteten var det gatuartisterna måste använda sig av när de sprayade sin graffiti på husväggar och andra allmänna platser i Bristol på 80-talet när gatukonsten föddes. De använde sig av namn som Jody, Shab, Chaos, Xens, Sickboy, Mr Jago och Banksy.
Man har gissat att Banksy är runt 45–50 år och från Bristol, men bara ett fåtal i den närmaste kretsen vet om Banksy är endast en person eller kanske ett konstnärskollektiv. Man tror att det sannolikt rör sig om en man och några har gissat på Bristolfödde musikern och graffitikonstnären Robert del Naja från bandet Massive Attack. Andra har gissat på serietecknaren och musikern Jamie Hewlett som ingår i gruppen Gorillaz och som haft med Banksyproducerade verk i sina musikvideor.
Hur som helst är anonymiteten en nödvändighet för att Banksy ska kunna fortsätta sitt konstskapande och vi får fortsätta leva i ovisshet. Från och med den 27 september är det Stockholms tur att vara värd för The Mystery of Banksy – A Genious Mind när de drygt 150 konstverken installeras i det nya kulturhuset Stadsgårdsterminalen. Och som sagt, hyllningsutställningen är inte officiellt auktoriserad, helt enligt Banksys eget motto: ”Copyright is for losers”.