Högaktuellt och intressant
Böcker | Kultur | ingalill läser

Högaktuellt och intressant

Att han blev rik bara på att måla nakna kullor är en vanföreställning. Oavbrutet fascinerande, smått hisnande läsning. Det skriver Ingalill Mosander om Per Svenssons bok om Anders Zorn. Missa inte Ingalills boktips nedan.

Ingalill Mosander
Publicerad 2024-02-07

Självbiografiskt: Loppmarknad av Richard Swartz, Polaris
En lysande betraktelse över tidens gång. Hans syn på världen och människorna präglas av mild nostalgi och lågmäld humor. Skildringen av hans barndoms söndagsluncher hos mormodern är helt oemotståndlig läsning. Där förväntades han hjälpa till med att förfalska konstverk tillsammans med mormoderns älskare, farbror Acke, som var ett proffs i branschen. Det här är en bok man ska läsa långsamt, så att man inte missar något av all formuleringskonst.

Biografi: Zorn – Ett liv En tid av Per Svensson, Bonniers
Han var inte bara ett konstnärligt geni utan även ett socialt och ett affärsgeni. I denna storslagna berättelse om Anders Zorn framträder en svensk superstjärna som erövrar världen, umgås med amerikanska presidenter och landets högsta penningadel. Att han blev rik bara på att måla nakna kullor är en vanföreställning. Oavbrutet fascinerande, smått hisnande läsning. Har belönats med Augustpriset.

Fakta: Konstbluffen av Jonas Nyrén, Polaris
En polsk, kvinnlig arbetsinvandrare kommer till Jämtland 1989. 25 år senare har hon tillsammans med sin son startat Timeless Gallery, en sorts pyramidspel med kända konstverk inblandade. När företaget gick i konkurs 2018 uppgick skulderna till 2,2 miljarder kronor. Tusentals svenskar hade blivit lurade och ägarna efterlysta av Interpol. En sanslös, spännande historia, berättad av en journalist som gjort ett imponerande grävjobb.

Deckare: Reykjavik av Katrín Jakobsdottir och Ragnar Jónasson,Romanus & Selling
Islands statsminister och en av landets alla framgångsrika kriminalförfattare har slagit sig ihop och skrivit en pusseldeckare tillägnad Agatha Christie. En 15-årig flicka försvinner från en ö där hon sommarjobbat hos ett par ur samhällets översta skikt. Många år senare försöker en journalist ta reda på vad som hänt henne och ju närmare sanningen han kommer desto farligare blir det. Mörka krafter har satts i rörelse.

Fakta: Tankar efter en pandemi av Anders Tegnell, Natur & Kultur
Under tre år levde vi alla under hotet från en sjukdom som i värsta fall var dödlig. Den som skulle hålla oss underrättade om vad som hände var statsepidemiolog Anders Tegnell. Här ger han sitt perspektiv på pandemin, de vägval Sverige gjorde och den uppmärksamhet han själv utsattes för. En personlig, lärorik och intressant bok, dessutom högaktuell. För nu har en ny covidvariant dykt upp – igen.

Ingalill Mosander
Publicerad 2024-02-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas