Läsfest utlovas!
Böcker | Kultur | böcker

Läsfest utlovas!

Bokhösten ser lovande ut. En rad av våra mest namnkunniga författare kommer med nya verk. Bokmässan återuppstår i sin forna glans. Och på bio kan vi se bästsäljaren Där kräftorna sjunger som filmatiserats.

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-08-31

Mest överraskande är en postumt utgiven diktsamling av Kristina Lugn: Inte alls dåligt.
En av de sista gångerna Eva Bonnier och Kristina Lugn träffades och drack te berättade hon om en pärm med diktutkast som hon inte sett på länge. ”Det var inte alls dåligt” var hennes kommentar. Den nya diktsamlingen har vuxit fram ur efterlämnade skisser, utkast och dikter förvarade i två stora papperskassar.

Mer att se fram emot: Klas Östergren har skrivit en oroande roman om trygghetens pris: Större trygghet aldrig fanns.
Richard Osman låter medlemmarna i Torsdagsmordklubben fira nya triumfer i Kulan som inte träffade.
Alex Schulman fortsätter att skriva om något han behärskar till fulländning: familjehemligheter. Höstens roman heter Malma station och utspelas på ett tåg.
Bröderna Kjell & Mårten Westö berättar om sina liv, uppväxt, åldrande och varför de valde att bli författare i Åren.
Björnjägarens döttrar av Anneli Jordahl är en brutal, mustig berättelse om sju vilda systrar som levde på egen hand ute i vildmarken.
Fältstudier i ukrainskt sex av Oksana Zabuzjko gavs ut första gången 2006. Den är en rasande uppgörelse med unkna könsroller och förgörande politiskt förtryck. Försedd med ett lysande nytt förord av författaren till svenska läsare.
Lasse Wierup, en av Sveriges främsta kriminalreportrar har i Despotens fall gjort en djupdykning i Vårbynätverket och dess tongivande ledare.

Lyssna, träffa & mingla

Årets bokmässa har ett imponerande utbud med 320 seminarier och 90 internationella gäster.
Sydafrika, klimatkrisen och Ukraina kommer att få särskilt mycket uppmärksamhet.
Det svenska deckarundret ligger bakom skapandet av Crimetime, i år med en extra dag. Där kan man lyssna på många av våra mest framgångsrika kriminalförfattare. Ett seminarium som är värt att framhålla är en diskussion om kriminalromanen som en spegel av vår tid med Malin Persson Giolito, Anders Roslund och den hyllade sydafrikanske författaren Deon Meyer.
Det brukar komma omkring 100 000 besökare till bokmässan. Det är folkligt och festligt men väldigt trångt. Flera förläggare har uttryck en oro för att det nya mycket smittsamma coronaviruset ska ta sig in på mässan.
Oskar Ekström är programchef på bokmässan. Han säger:
– Vi planerar en fullskalig mässa och ser fram emot att välkomna publiken tillbaka till Göteborg. Självklart fortsätter vi att följa pandemins utveckling noga och har kontakt med myndigheterna om läget.

 

Ingalill Mosander
Publicerad 2022-08-31

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas